Efímers Tema del dia 10/04/2014

La premsa global creu que el conflicte seguirà viu

i
àlex Gutiérrez
2 min

BarcelonaMentre la premsa de Madrid venia a les seves portades la idea que el no del Congrés feia entrar en via morta les aspiracions sobiranistes, els diaris internacionals admetien que el conflicte seguirà viu. Així, el Wall Street Journal, que hi dedicava una peça a cinc columnes, assegurava que el rebuig de Madrid “és improbable que freni el moviment secessionista”. El Financial Times, en un article d’extensió similar, oferia un diagnòstic similar, quan assegurava que el procés “avança cap al xoc”. També l’agència Reuters i el canal Al Jazeera s’han fet ressò de les declaracions de Mas segons les quals el procés seguirà endavant tot i el cop de porta rebut a Madrid. La BBC, a la seva web, també recollia i destacava les declaracions del president català.

“Espanya està en la fase de negació”, declarava al Wall Street Journal l’especialista en història catalana i espanyola de la Universitat de Cardiff Andrew Dowling, que feia una metàfora amb les “cinc fases de dol”. El diari consignava que l’oposició de Rajoy a l’Estatut, l’any 2006, feia difícil que els catalans el veiessin com a probable actor d’una solució negociada.

Le Monde no dedicava una peça al debat, però en canvi sí que atorgava un espai generós, de dos terços de pàgina, a un reportatge sobre l’Assemblea Nacional Catalana. En el destacat, recollien unes declaracions de la seva presidenta, Carme Forcadell: “Contra la voluntat democràtica i pacífica d’un poble no hi ha res a fer”. El diari parisenc Les Echos consignava en un breu l’oposició de Rajoy a “una Catalunya fora d’Espanya”.

Valls esquiva la pregunta

D’altra banda, la qüestió catalana va sobrevolar l’entrevista que BFMTV i RMC van fer al nou primer ministre francès, d’origen català, Manuel Valls. Quan li van preguntar què votaria en un referèndum sobre la independència de Catalunya, va dir, lacònic: “Sóc el primer ministre de França”. “Vigilem que Europa no es disloqui”, va concloure, abans de saltar a un altre tema.

Un èxit d’audiència només a Catalunya

El debat al Congrés va tenir una audiència mitjana de 310.000 espectadors a Catalunya, repartits entre els 245.000 que van optar pel 3/24 i els 65.000 que ho van fer pel Canal 24 Horas. En termes de quota de pantalla, va ser d’un 14,1%, una xifra més que notable, sobretot tenint en compte la durada del debat. El 3/24 va tancar el dia amb un share global del 7,0%, molt disparat respecte l’1,2% que va tenir de mitjana el 2013. A la resta de comunitats, en canvi, el debat va passar amb gran discreció pels audímetres: tot just va sumar 209.000 persones de mitjana. 8TV també va notar l’impuls: 8 al dia va fer el seu setè millor resultat de la temporada, amb 212.000 seguidors i un 7,8%.

stats