PAREU MÀQUINES
Misc 19/06/2013

'La Razón' declara Bretón culpable de tenir la pell llisa

i
àlex Gutiérrez
1 min

La Razón dedica la 4 i la 5 a posar dues fotos de José Breton -acusat de matar els seus dos fills- gairebé a pàgina sencera. La primera és de fa dos anys. L'altra, de dilluns, dia en què va començar el seu judici. "Un home a qui el patiment no ha deixat ni una sola marca", titulen. La tesi del text és que qualsevol persona normal, després de perdre els dos fills i ser acusat de la seva mort, estaria demacrada. Probablement. Suposo. ¿Però això és cap certesa periodística? La manera de somatitzar el dolor extrem -i sí, potser la culpa- no segueix necessàriament un manual. La Razón diu que Bretón mostra, en les dues fotografies, "la mateixa mirada, que es podria qualificar d'al·lucinada", la qual cosa predisposa el lector a declarar-lo culpable. Compte, doncs, que els judicis paral·lels no els fan només els voltors televisius.

El PSOE, d'amenaçador a amenaçat

El Periódico es feia ressò de Rubalcaba assegurant que el PSOE no "desembarcarà" a Catalunya. Unes pàgines abans, publicaven un article de Jordi Mercader -cap de comunicació de l'expresident Maragall- on justament proposava una "ruptura intel·ligent" del partit. La màgia de la premsa: l'amenaçador convertit en amenaçat girant només unes quantes pàgines.

Al racó de pensar

DANIEL ARASA

ARTICULISTA DE 'LA VANGUARDIA'

"Poso un suspens als estudiants que van protagonitzar la insolència al ministre José Ignacio Wert quan els lliurava els diplomes. [...] Pensen que es pot funcionar partint de la impertinència. Demostren poca qualitat humana"

stats