18/10/2017

De quan al PSOE no li estaven tan bé les decisions judicials

1 min
La diputada i futura vicesecretària general del PSOE, Adriana Lastra, aquest divendres al Palau Municipal de Congressos de Madrid

BarcelonaEl periodisme accelerat que practiquem en aquesta era de les càpsules informatives fa que els mitjans acabem reproduint massa declaracions de polítics de manera acrítica. Diversos diaris recullen la frase pronunciada per Adriana Lastra, vicesecretària dels socialistes: "Respecto Iceta, però el PSOE mai no valora decisions judicials". Una capbussada a l'hemeroteca demostra la falsedat d'aquesta afirmació, sobretot quan s'examina el cas dels ERO andalusos. Alguns titulars de premsa: "Guerra apunta a una 'relació personal forta' entre Zoido i la jutge Alaya" (2011); "Pedro Sánchez insinua que la jutge dels ERE treballa en connivència amb el PP" (2012); "El PSOE acusa la jutge Alaya de malmetre 'greument' la reputació de Griñán i Chaves" (2013), o "Elena Valenciano insinua que la imputació de Magdalena Álvarez és política" (2013). Durant tres anys van estar pressionant la jutge tant com van poder i amb maniobres turiferàries, en el cas de Guerra amb insinuacions que després va córrer a rectificar.

I no només amb els ERO. Podem trobar titulars també com: "El PSOE carrega contra la jutge Pilar de Lara, a qui acusa d'actuar 'en benefici del PP'", o bé "El PSOE carrega contra el jutge Ruz perquè el cas Faisan no esquitxi Rubalcaba". Jo ja no demano que els periodistes, 'in situ', tinguin aquest arsenal de titulars a mà i confrontin Lastra amb la crua realitat del passat del seu partit. Però, un cop a la redacció, potser sí que una peça essencial de context és mostrar la inconsistència de l'afirmació. Part de la funció social del periodisme és justament aquesta: impedir que els polítics diguin una cosa en un moment donat i justament la contrària quan han passat del govern a l'oposició, o viceversa.

stats