Misc 17/10/2017

La Catosfera aborda els perills de la infoxicació en l’era de les dades

El cicle de debats torna amb noms com Antoni Bassas, Mònica Terribas i David Fernàndez

i
àlex Gutiérrez
3 min
El periodista i fotògraf Jordi Borràs, un dels participants en l’edició de l’any passat de la Catosfera, durant la seva intervenció.

BarcelonaLa Catosfera torna a rodar per analitzar la relació entre internet i comunicació a Catalunya. Girona acollirà per tercer cop consecutiu aquest cicle de debats que, enguany, se celebra sobre un inevitable ascendent: la tensió política del moment. Seran dues jornades intenses, divendres i dissabte, organitzades per Tirabol i que tenen en l’ARA un dels seus mitjans oficials.

Els promotors de la trobada han volgut convocar alguns dels principals noms del periodisme del país. Així, per a la taula inaugural -titulada “Reptes del periodisme en l’era de la infoxicació”- hi participaran Antoni Bassas, Mònica Terribas, David Fernàndez i Jordi Sellas, moderats per la també periodista Mariola Dinarès.

La taula més política és la que reuneix periodistes que treballen o han treballat per a partits. Així, hi parlaran els directors de comunicació del PDECat, Toni Aira, i d’ERC, Carles Foguet, a més de l’excap de premsa de la CUP, Jordi Salvia. Tots tres debatran sobre l’ús de les xarxes socials en l’àmbit de la comunicació política en una taula rodona moderada pel subdirector de Nació Digital, Ferran Casas.

Un altre dels debats que tindrà el moment polític com a teló de fons serà el titulat “Com construir una comunicació efectiva a la xarxa” i que comptarà amb les experiències de Patricia Plaja, cap de comunicació dels Mossos d’Esquadra; Leti Rodríguez, social media manager de Moritz Barcelona, i l’assessor en comunicació Bernat Castro, conegut com a @Berlustinho a Twitter.

La Catosfera d’enguany servirà també per reflexionar sobre projectes periodístics que neixen i creixen en l’entorn digital. Serà diumenge a la tarda i hi participaran Arturo Puente (eldiario.es ), Álvaro Corazón Rural ( Jot Down ), Vicente Ferrer ( Vice ), Laia Altarriba ( Jornada ) i Anna Surinyac ( 5W ), en una xerrada moderada per la subdirectora de l’ARA Sílvia Barroso.

El germen de la Catosfera es pot rastrejar fins al 2008, amb una reunió de bloguers a Granollers. Els participants volien dissenyar una trobada on poder coincidir amb els sectors més emprenedors i actius de la internet catalana. El 2012 va adoptar el nom definitiu i, tres anys després, es va traslladar a Girona. Enguany les sessions són a l’Auditori Josep Irla, al centre de la ciutat, tot i que es poden seguir també per streaming.

Preguntes a Joan Camp , DIRECTOR DE LA CATOSFERA

“Les xarxes i els mitjans es necessiten”

Quines tendències creu que poden ser més útils a l’espai català de comunicació?

Després de molts anys, sembla que l’audiovisual està trobant els seus models d’integració i de negoci. Aquí és on veurem més moviment els pròxims anys, sempre lligat al valor dels continguts. Ha sigut una batalla titànica, però la gent està aprenent que val la pena pagar un preu per segons quins continguts.

Els mitjans catalans aprofiten bé la potencialitat de les xarxes?

Si entenem per mitjans catalans aquells que fan servir la llengua catalana, la resposta és que sí. Només cal veure els llistats d’audiència mensuals per trobar-hi xifres molt significatives i representatives del total potencial de catalanoparlants. L’espai digital ha sabut dignificar-se amb projectes sòlids i seriosos.

Les xarxes socials són competència dels mitjans?

Per a mi són sempre complement. Un camí que ens porta del soroll a l’article exacte que volem llegir. Tal com estan les coses avui, les xarxes socials i els mitjans es necessiten mútuament. Un altre tema és si arribats a un cert punt una part està temptada d’ocupar l’altra. Temps al temps...

stats