22/03/2013

Avall, ben avall el referèndum escocès

1 min

Minut i resultat a les 19.44 h. Tots els diaris catalans tenen la notícia del referèndum escocès en un lloc privilegiat de les seves edicions digitals: o bé a la pantalla que es veu en carregar la pàgina o bé en el segon scroll . En canvi, la premsa de Madrid ho tira avall, ben avall. El Mundo : quart scroll . L' Abc , sisè. El País : setè. A La Gaceta cal fer onze clics abans no ho trobes, per sota de notícies de gran transcendència internacional com "El Cadillac d'Obama fa pana a Israel". El següent pas és posar-ho en lletres grogues sobre fons blanc.

L'empenteta de les enquestes

Les enquestes online delaten de manera eficient quin tipus de públic té cada mitjà. A més, sempre pots cometre aquell pecat venial d'orientar la pregunta de manera subtil com feia la conservadora Fox News ahir: "Durant la campanya presidencial del 2008, Barack Obama va dir que era «antipatriota» que el president Bush afegís 4 trilions de dòlars al deute nacional. Des que el president Obama ocupa el càrrec, el deute nacional ha crescut en 6 trilions. Creus que Obama li deu una disculpa a Bush?" El més curiós és que el sí només arribava al 50%. La meva teoria és que el teleespectador arquetipus del canal no va arribar al final d'una pregunta tan llarga.

Al racó de pensar

AMANDO DE MIGUEL

COLUMNISTA DE 'LIBERTAD DIGITAL'

"Avui es reprodueix amb el sexisme el temor que en el seu dia hi va haver de ser denunciat per jueu o protestant davant de la Inquisició"

stats