24/01/2013

L'amnistia fiscal només va cobrar un 3% per regularitzar diner negre

2 min
L'amnistia fiscal només va cobrar un 3% per regularitzar diner negre

BARCELONAEl ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va sorprendre ahir revelant que l'amnistia fiscal només va penalitzar amb una multa del 3% -de mitjana- les persones o empreses que van fer aflorar diner negre, un percentatge molt inferior al 10% que inicialment s'havia anunciat i que ja havia estat criticat pels tècnics d'Hisenda perquè era massa tou amb els defraudadors.

Durant la seva compareixença d'ahir al Congrés, Montoro va anunciar que l'amnistia havia fet aflorar 40.000 milions d'euros que abans estaven amagats per al fisc. Si aquesta xifra hagués estat penalitzada amb el 10%, Hisenda hauria ingressat 4.000 milions. Però resulta que els ingressos han estat de gairebé 1.200 milions d'euros, com ja s'havia anunciat fa setmanes. Això equival a un 3% dels 40.000 milions aflorats. En qualsevol cas, la recaptació va ser la meitat dels 2.500 milions que Hisenda havia previst ingressar amb aquest procediment extraordinari.

El cert és que el 10% que l'amnistia fiscal pretenia recaptar era ambiciós. A principis del 2012, quan es va anunciar aquesta mesura, els defraudadors ja estaven pagant bastant menys del 10%. En concret, els defraudadors que en aquell moment estaven regularitzant diners per la via ordinària estaven pagant, de mitjana, entre un 3% i un 7%, segons estimacions del bufet Cuatrecasas publicades en el seu moment per l'ARA (vegeu l'edició del 8 de març del 2012). Això s'explica perquè els delictes de frau fiscal prescriuen penalment al cap de cinc anys i administrativament al cap de quatre anys, i els defraudadors, per tant, només responen dels diners sorgits en aquest període. A més, els impostos que s'hi apliquen són només sobre les rendibilitats generades en aquests quatre anys i, tenint en compte que fa més o menys el mateix temps que existeix una crisi global i que poques coses han generat rendibilitat, la penalització real estava entre el 3% i el 7% esmentats.

Bases tributàries

Gairebé tres quartes parts dels diners aflorats (28.000 milions) corresponen a rendes ja prescrites i, per tant, no van estar sotmeses al tipus del 10%, sinó només al de les rendibilitats generades en els últims anys. La resta de diners (12.000 milions) sí que corresponen a rendes no prescrites i, en aquest cas, van estar taxades al 10%.

Montoro no va voler valorar l'èxit de l'amnistia, però es va felicitar per haver fet aflorar 40.000 milions d'euros que han entrat al sistema i que "incrementaran la recaptació cada any a partir d'ara".

stats