TROBADA DE S'AGARÓ
Misc 09/02/2013

L'Estat no descarta fusionar CatalunyaCaixa amb Bankia

El FROB estudia alternatives si no rep "bones ofertes"

i
àlex Font Manté
3 min
BUSCAR OPCIONS  Antonio Carrascosa, director general del FROB, afirma que buscarà alternatives abans que malvendre CatalunyaCaixa.

S'agaró.Queden vint dies per poder presentar ofertes per comprar CatalunyaCaixa i, a hores d'ara, no està clar que l'entitat rebi cap oferta que convenci l'Estat, actual propietari de l'entitat. "Si hi ha una bona oferta es ven, si no hi ha una bona oferta no es ven", va afirmar ahir Antonio Carrascosa, director general del FROB, l'organisme públic que gestiona les entitats nacionalitzades.

En cas que no hi hagi una bona oferta, l'Estat es plantejarà un ampli ventall d'opcions, entre les quals hi ha trossejar-la, fusionar-la amb Bankia i fins a "una dotzena" més de possibilitats, segons va admetre Carrascosa durant la seva participació en la Trobada d'Economia que se celebra anualment a S'Agaró.

El que vol deixar clar el FROB és que no vendrà CatalunyaCaixa per només un euro, com es va fer amb Unnim o Banc de València, per exemple. L'Estat considera que, un cop alliberada dels actius tòxics (que s'han transferit al banc dolent ), CatalunyaCaixa és una entitat prou atractiva, amb una marca i una xarxa molt consolidada a Catalunya, per malvendre-la.

Preu mínim

El que no és clar és què considera el FROB com a "bona oferta". Segons publicava ahir el diari econòmic Cinco Días , l'Estat no vol vendre CatalunyaCaixa per menys de 1.000 milions d'euros. Ahir, però, Carrascosa va assegurar que no existeix cap llistó per sota del qual el FROB no vendrà.

El termini per presentar ofertes s'acaba el 28 de febrer i en principi s'hauria d'haver acabat aquest primer trimestre de l'any. Es dóna per fet que almenys tres entitats tenen interès per presentar-se a la subhasta. El Santander ha estat considerat fins ara com el favorit, principalment perquè és l'única entitat financera que no ha aprofitat el procés de concentració de la banca espanyola per comprar cap banc.

El BBVA també sembla que hi té disposició. No és casual que les dues entitats mostrin disposició a quedar-se la segona principal caixa d'estalvis de Catalunya (ara convertida en banc), donats els problemes de penetració amb què han topat les entitats de la resta d'Espanya per accedir al mercat català.

Últimament, a més, el Sabadell també ha mostrat molt interès per quedar-se CatalunyaCaixa. Tradicionalment centrada en les empreses, la compra permetria al Sabadell ampliar el seu nombre de clients minoristes.

La possibilitat de la fusió amb Bankia ja va estar sobre la taula fa gairebé un any, quan l'Estat va decidir posposar la primera subhasta d'adjudicació de CatalunyaCaixa. L'Estat considera que el fet que estigui sanejada converteix l'entitat en una compra més atractiva del que ho era fa dotze mesos. De tota manera, la venda no estarà protegida per un esquema de protecció d'actius (EPA) com el que s'ha fet servir en les adjudicacions que ha fet fins ara el FROB. L'EPA permet a l'entitat compradora compensar amb diner públic la major part de les pèrdues futures que generi l'entitat comprada. L'absència d'un mecanisme d'aquest estil possiblement explica les reticències dels bancs per fer una bona oferta per CatalunyaCaixa.

Nacionalització de Ceiss

Abans de la celebració de les jornades, el FROB va comunicar que nacionalitzarà el Banco Ceiss, una entitat nascuda de la fusió entre Caja España i Caja Duero, en detectar-li un forat patrimonial de 288 milions d'euros.

El FROB va publicar ahir l'anàlisi de les entitats que integren l'anomenat Grup 2 (és a dir, que necessiten reforçar el seu capital però que no poden fer-ho amb els seus propis mitjans), entre les quals hi havia Ceiss. Entre tota la resta d'entitats del Grup 2 (Liberbank, Caja 3 i Banco Mare Nostrum) tenen una valoració econòmica positiva de 2.052 milions d'euros.

Amb aquestes valoracions, el FROB ja pot injectar els diners que aquesta setmana Brussel·les ha transferit a Espanya per a aquest grup d'entitats.

stats