10/02/2013

De Guindos diu que el rescat fa estalviar diners a Catalunya

3 min
CÒMODA RECEPCIÓ 
 Els empresaris presents a la Trobada d'Economia de S'Agaró van oferir a Luis de Guindos una rebuda gairebé exiquisida, ja que van preferir evitar-li les qüestions més polèmiques.

S'agaróEl ministre d'Economia, Luis de Guindos, va voler convertir ahir el defecte en virtut. Una de les situacions més amargues que viu la Generalitat actualment és la incapacitat que té per finançar-se, cosa que dificulta des del pagament de les nòmines als funcionaris fins al dels concerts hospitalaris, i que l'any passat va forçar la Generalitat a demanar el rescat a l'Estat. Però, segons el ministre, no tot és negatiu. L'ajuda de l'Estat -va assegurar De Guindos- va permetre a la Generalitat estalviar-se 1.000 milions d'euros en interessos l'any passat. Ho va explicar durant la seva participació en la Trobada d'Economia que s'organitza anualment a S'Agaró.

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, tenia previst gastar-se 1.884 milions d'euros en interessos el 2012, segons consta als pressupostos del Govern. Si el càlcul de De Guindos és correcte, la Generalitat només s'hi va acabar gastant 884 milions. Aquest any Catalunya tornarà a demanar diners al fons de liquiditat autonòmic (FLA), l'organisme que l'Estat va crear per rescatar comunitats autònomes en risc de fallida. Seguint la lògica del ministre, Mas-Colell no hauria de sentir-se gaire incòmode havent demanat 9.000 milions d'euros aquest any, gairebé el doble que l'any passat. Però no tot és de color de rosa: Mas-Colell va calcular que els 5.300 milions sol·licitats l'any passat tenen un cost total de 2.000 milions en interessos. Això sí, el pagament es farà de manera fraccionada durant els pròxims deu anys.

"Diàleg"

Actualment, el concepte de moda en el món empresarial és diàleg i, evidentment, aquesta paraula va ser molt present a S'Agaró, un dels punts de trobada que anualment se celebren entre polítics i empresaris a Catalunya. Les grans organitzacions empresarials catalanes, capitanejades pel Cercle d'Economia, han demanat diverses vegades que la Generalitat i l'Estat dialoguin, i ahir De Guindos va arribar amb la lliçó apresa. "Quan les coses es fan amb diàleg i intel·ligència, tots hi guanyem", va repetir diverses vegades. Però més enllà de repetir la paraula, el missatge del ministre no va anar gaire més enllà.

Preguntat repetidament sobre la possibilitat que l'Estat ampliï els objectius de dèficit de la Generalitat, el ministre no va voler adquirir cap compromís. Ara bé, va assegurar que el govern espanyol sempre ha fet un "repartiment equitatiu i just" dels objectius de dèficit. I això malgrat que l'any passat Brussel·les va ampliar dues vegades els objectius de dèficit per a Espanya però l'Estat es va negar a compartir aquesta ampliació amb les autonomies. Sigui com sigui, el ministre va deixar la porta oberta a compartir l'eixamplament dels objectius de dèficit si Brussel·les decideix donar una altra pròrroga a Espanya. La previsió és que la Comissió Europea prengui una decisió sobre aquesta qüestió aquest mateix mes.

Miquel Valls, president de la Cambra de Comerç de Barcelona, va ser un dels encarregats de donar la benvinguda al ministre. Valls va reclamar al ministre "diàleg sense apriorismes" per construir unes "noves bases sòlides" sobre les quals reposin les relacions entre Catalunya i Espanya. "Molta gent vol una relació estable", va destacar Valls, que el dia anterior havia demanat al president de la Generalitat, Artur Mas, que respectés "el principi de la legalitat", en referència a la consulta sobiranista prevista per al 2014, informa Oriol March.

Malgrat tot, el tracte que De Guindos va rebre dels empresaris va ser gairebé exquisit, ja que van preferir evitar-li les qüestions més polèmiques. Això sí, poc després que marxés el ministre, el professor valencià Josep Vicent Boira es va queixar de la inexistència del corredor mediterrani. La protesta va ser celebrada pels assistents amb un aplaudiment.

A Mas li "costa de creure"

Des de Puigcerdà, Artur Mas va respondre a Luis de Guindos que li "costa de creure" que Catalunya hagi estalviat 1.000 milions d'euros amb el FLA. "Molt em temo" que seran menys diners, va afegir el president de la Generalitat, segons va informar l'ACN. Sobre les paraules del ministre de què s'ha fet un "repartiment just" del dèficit de l'Estat, Mas va respondre que "és absolutament injust i desequilibrat". El president català va afegir que "la situació ideal és que la Generalitat no depengui de cap ministeri".

stats