PROCÉS SOBIRANISTA
Misc 18/12/2016

Referèndum a prova de pessimistes

Els dubtes de Conesa amb la consulta provoquen una reacció contundent de Puigdemont i Junqueras

i
Albert Solé
3 min
Referèndum a prova de pessimistes

BarcelonaAmb l’Estat en mode de frontó inalterable, l’aposta pel “referèndum o referèndum” requereix altes dosis de convenciment i optimisme. Just quan una de les poques coses que uneix el front independentista -PDECat, ERC i CUP-és precisament el referèndum amb data límit (finals de setembre del 2017), qualsevol mostra de defalliment en forma de pessimisme d’un alt càrrec és viscuda com un torpede en la línia de flotació del vaixell sobiranista. Mercè Conesa no és només l’alcaldessa d’una de les ciutats històricament més convergents de Catalunya -Sant Cugat del Vallès- sinó que també és la presidenta de la Diputació de Barcelona i, sobretot, és la presidenta del consell nacional del PDECat. El seu “hem de ser realistes, el referèndum potser no es podrà fer”, que va expressar en una entrevista a Nació Digital divendres a la nit va caure com una galleda d’aigua glaçada. Ahir al matí, en els actes que els partits independentistes tenien previstos des de fa dies, els seus màxims responsables es van veure obligats, fora de guió, a sortir a defensar el referèndum de manera contundent.

“El referèndum es farà el setembre del 2017 de manera indefectible”, va dir Carles Puigdemont davant l’ovació dels militants del PDECat congregats en una antiga nau industrial del Poble-sec de Barcelona per conèixer el nou logotip del partit. En aquest acte hi era tothom menys dues persones: Artur Mas i la dona de qui tothom parlava ahir en les converses informals, Mercè Conesa. L’alcaldessa ja tenia un acte previst en un altre lloc i ja es donava per fet que ahir no seria al Poble-sec, segons fonts del partit. “Avui som més forts i hem demostrat davant el pessimisme i els profetes que deien «No us en sortireu» que s’han tornat a equivocar”. El president no va mencionar Conesa en cap moment. No va fer falta.

Tampoc va parlar d’ella directament el president d’Esquerra Republicana i vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, durant la presentació dels pressupostos del partit per al 2017: “Nosaltres sí que estem convençuts que farem el referèndum”. Tot i no estar prevista aquesta defensa de la consulta, a Junqueras li va anar molt bé per fer l’anunci que sí que tenia previst fer ahir: una partida d’un milió d’euros dels comptes dels republicans estarà dedicada a la campanya pel sí del referèndum. “Nosaltres estem per la feina, som seriosos i rigorosos, farem aquest referèndum i tirarem endavant la campanya”, va reblar.

Qui estava més indignat amb els dubtes de Conesa era Quim Arrufat, portaveu del secretariat de la CUP, després d’haver de sentir quasi cada dia dels disputats de Junts pel Sí que si no hi ha pressupostos no hi haurà referèndum. “Prou de posar en dubte i de sotmetre el referèndum a un xantatge vergonyós”, va dir ahir Arrufat des de Tona, lamentant que les declaracions de l’alcaldessa de Sant Cugat “devaluen profundament” la utilitat de la consulta. La CUP també va demanar un compromís més ferm a tot el bloc independentista amb aquest “instrument democràtic”.

La consulta es podria avançar

Potser per refermar aquest compromís, divendres a la nit es va filtrar a diferents mitjans la carta de convocatòria i l’ordre del dia de la cimera del 23 de desembre (17.30 h) que ha de donar el tret de sortida als preparatius de la consulta del setembre vinent. La reunió pretén congregar els mateixos partits i entitats que van formar el Pacte Nacional pel Dret a Decidir previ al 9-N, però canviant-li el nom per marcar distàncies amb aquest acord, que va tenir una funció i uns objectius diferents dels que des del Govern volen que tingui la nova cimera, que es dirà Pacte Nacional pel Referèndum. La urgència per posar en marxa la maquinària de la consulta és evident, ja que Puigdemont també preveu la possibilitat d’avançar-la, si fes falta. En una entrevista a l’agència de notícies internacional Associated Press -publicada al The Washington Post -, el president no descarta convocar el referèndum abans del setembre del 2017 si la pressió judicial de l’estat espanyol s’incrementa. Puigdemont s’alinea així amb el que ja havien expressat tant Quim Arrufat com Oriol Junqueras les últimes setmanes.

Santamaría: 45 de 46

A la mateixa hora que el bloc independentista reaccionava a una mostra de pessimisme d’un dels seus alts càrrecs, la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, tornava a visitar Barcelona per recordar que de pactar un referèndum, res de res. Santamaría va admetre que de les 46 peticions que li va fer Puigdemont a Mariano Rajoy l’abril passat estan disposats a estudiar-ne 45. L’única que rebutgen de pla és la consulta perquè “el govern d’Espanya no pot decidir sobre una cosa que pertany a la sobirania de tots els espanyols”.

stats