24/03/2013

La caritat és conservadora?

2 min

"El poder ha d'estar al servei dels pobres"

El papa Francesc

Davant 6 reis, 31 caps d'estat, 3 prínceps i 11 caps de govern, el papa Francesc va demanar als poderosos que estiguin al servei dels pobres. El seu missatge, que beu d'un concepte de caritat conservador, sembla crear grans expectatives en uns mitjans cada dia més papanates.

Hi veuen un retorn a l'Evangeli oblidant que l'autèntic cristià no va donant la mà i rebent afalacs i regals de les grans patums del món, sinó que sent un més entre els pobres és vist com un perill pel poder terrenal.

Ser cristià al segle XXI ja no pot consistir a demanar caritat al poder. No pot trobar lloable que un rei absolut ens tracti bé sinó que abdiqui. I exigeix ser radicalment crític amb una jerarquia eclesial que ha portat sota pal·li els dictadors transubstanciant en gràcia de Déu la criminal violència que els havia encimbellat.

Francesc només serà evangèlic quan sigui incòmode i rebi insults i amenaces. La gran ovació que li van dedicar els corresponsals a Roma evidencia fins a quin extrem el noble ofici practicat per George Orwell ha perdut el nord enviant al Vaticà el seu personal més devot.

Acollim Bergoglio no havent perdut del tot la il·lusió que ens fa creure en els Reis. Ens diem demòcrates però en el fons voldríem que un líder carismàtic sorgit miraculosament d'una institució corcada ens marqués el camí per no haver-nos de fer grans.

Ellacuría i 5 jesuïtes més no volien fer el poder caritatiu sinó empoderar els desheretats. I ho van pagar amb la vida. El temps dirà si l'opció pels pobres de Bergoglio no és la dels que els estimen tant que no volen que desapareguin.

stats