UN TAST DE CATALÀ
Misc 13/11/2012

Ús preferent i ús competent

i
Albert Pla Nualart
2 min

El programa d'ERC no és un desastre lingüístic, com el del PSC, però, igual que el de CiU, tampoc és cap model i evidencia que ni tan sols a un partit ple de filòlegs se li acut que caldria fer-lo passar per un corrector professional.

Hi trobem, per exemple, sis la no apostrofats davant paraules com ara opacitat o opinió . També hi ha formes no normatives de relatiu, un degut a que , un per a què en lloc de perquè i usos abusius de per tal de/que , però el pitjor és la redacció d'algun tros.

Parla, per exemple, d'augmentar la ràtio de psicòlegs equiparant-la amb la d'altres treballadors socials "així com també responent a una realitat en la què ha augmentat la demanda per part de les famílies d'aquests professionals, així com la necessitat que aquests professionals puguin intervenir en casos cada vegada més complexos. (ara mateix i competència local el fet d'establir la ràtio)".

És pura diarrea sintàctica. El relatiu rai! Tal com està, sembla que la demanda sigui dels familiars dels psicòlegs; els dos així com fan la frase illegible, i el parèntesi és esotèric.

Corregit pot quedar així: "perquè les famílies cada vegada sol·liciten més els serveis d'aquests professionals i ells han d'intervenir en casos més complexos". El que hi ha entre parèntesis requeriria una mèdium.

I acabo amb la següent frase (també força millorable): "Tendirem a una República Catalana en la que el català serà llengua, nacional, pròpia i d'ús preferent a tots els nivells de l'administració així com el castellà gaudirà de l'estatus de cooficial".

L'ús preferent ara és només un futurible desitjable. L'ús competent, en canvi, ja només depèn de nosaltres.

stats