07/11/2012

S(intaxi) I(nversemblant)

1 min

El programa de SI per al 25-N comença concretant els tres passos que faria per assolir la independència. D'aquesta arrencada n'esperem una prosa clara i vibrant.

Primer pas: "Aconseguir una majoria clara al Parlament perquè Catalunya es proclami sobirana a favor de la constitució del nou Estat català". No veig clar que et puguis proclamar sobirà a favor d'una cosa. Però, vaja, prenem-ho per una llicència poètica.

Segon pas: "Fer visible democràticament aquesta majoria. Les formes poden ser diverses: si bé a través de la proclamació formal de la independència pels electes independentistes que s'haguessin presentat a les eleccions amb un programa electoral que expressament inclogui l'objectiu de la independència, sent posteriorment ratificat en el Parlament constituït; o bé a través d'un referèndum expressament convocat com a tal".

Més que un pas sembla una llarga i penosa ensopegada. Aquest "si bé a través de..." en lloc de "ja sigui a través de..." està a l'altura de la resposta d'un jugador del Madrid quan li van demanar per on preferia tirar els penals: " Me es inverosímil ", va dir.

Superat el desconcert inicial, la frase s'allarga fins a posar a prova la nostra capacitat pulmonar. La cirera del pastís és un gerundi copulatiu ("sent posteriorment...") d'aquells que Espriu va considerar una forma de tortura quan se'ls va trobar en la declaració que li va obligar a firmar la policia després de la Caputxinada.

Bromes a part, ¿tant costa que els partits, per respecte al ciutadà, al català i a la seva imatge, es facin mirar el programa per un bon corrector? Si és car, podrien recórrer al micromecenatge.

stats