31/12/2011

JOHAN CRUYFF: Filòsof de l'evidència

1 min

Els seus monòlegs han sigut descrits com un exercici de prosa experimental en què les paraules queden flotant en un mar d'incertesa. Costa trobar algú que tenint-ho tan clar sigui tan críptic. Però la seva aura d'oracle obliga els hermeneutes del futbol a desxifrar els seus enigmes.

La xocant barreja de registres i un ús aleatori de la sintaxi fan que pugui deixar anar "Estas cosas del dinero me lo sudo " i amb un " La gente son muy bien " doni les gràcies als que ahir éreu a Montjuïc.

És un visionari que eleva l'evidència a principi filosòfic. L'estil de joc tiqui-taca que ara domina el futbol mundial parteix d'una afirmació tan òbvia que si la digués un altre faria riure: "Si tu tens la pilota, el rival no la té, perquè només deixen jugar amb una".

El seu holandès és gairebé tan caòtic i paradoxal com el seu castellà. Si en una llengua triomfa " en un momento dado " en l'altra s'ha fet famós repetint que "cada desavantatge té el seu avantatge".

Ell, com Guardiola, ho sap de sobres. Ser uns sardinetes, inútils per al joc de topada, els va obligar a pensar ràpid i inventar un migcamp prou tècnic, creatiu i esmunyedís perquè el jugador potent s'hi torni boig.

Autoinvestit consigliere , diu el que pensa pel broc gros amb l'arrogància d'un capo . Sigui o no president honorari, estima tant l'herència que ha deixat al Barça que la tutelarà fins que l'enterrin.

stats