20/11/2012

Astúcies gramaticals

2 min

El programa del PP, ho diu Sánchez-Camacho al pròleg, vol "una Catalunya centrada en sortir de la crisi". Ho destaca en lletra blava, que és el color preferit de les gavines, perquè no quedi dubte del seu desig de moderació així que tornin les vaques grasses.

Deu considerar que mentre la crisi duri, i té pinta de durar, centrar-se és impossible. Admirem la seva prudència! Altres polítics diuen que "se centraran a sortir de la crisi", i d'aquí quatre anys (o molt abans) hauran de retre comptes.

Pel que fa al finançament, el PP es compromet a mantenir "la posició catalana respecte la seva pròpia renda per càpita". I algú em pot dir: "S'han deixat la a . El que volien dir és respecte a ". Però qui redacta ho té clar i afegeix: "per tal que no s'alteri la posició de Catalunya respecte la resta de comunitats autònomes".

Tots aquests problemes amb la a , ¿són només un dèficit de nivell C o una hàbil maniobra per evitar futures reclamacions? Mai no ho sabrem.

Poc després, l'astúcia gramatical porta els peperos a escriure si s'escau allà on escauria si escau . Ens asseguren, per exemple: "Revisarem i modificarem, si s'escau, els horaris dels centres d'atenció primària".

Si haguessin escrit "Revisarem i, si escau, modificarem...", s'haurien vist obligats a acabar fent una de les dues coses. Ara, en canvi, tot depèn d'un si s'escau que és germà bessó de si s'esdevé i cosí prim del molt castís "Demà m'afaitaràs!"

I quin verb, esdevenir-se ! A CiU li ha permès garantir la legalitat de la consulta: "la legalitat que s'esdevingui". A aquest nivell el PP no hi arribarà mai: només hi arriben genis com els que van lligar el millor futbolista del món amb un tovalló de paper.

stats