09/02/2013

Carta a Chris Huhne: 'Fidels en la mentida'

2 min
Fidels en la mentida

Busco 'dimitir' a Google i em surt vostè, senyor Chris Huhne, polític anglès que ha deixat els càrrecs de ministre d'Energia i diputat del Partit Liberal per haver mentit sobre una multa de trànsit. Una història aparentment insignificant que va començar ara fa 10 anys.

La nit del 12 de març de 2003 vostè, diputat al Parlament Europeu, torna amb avió de Brussel·les. El seu vol aterra a l'aeroport de Stansted a les 22.30. Recull el cotxe del pàrquing -un BMW amb la matrícula personalitzada H11HNE- i comença a conduir per la M-11, camí de casa seva, al barri de Clapham de Londres, amb la mala sort que un radar l'enxampa a les 23.23 circulant a 69 milles per hora (110 km/h) en un tram on la velocitat està limitada a 50 (80 km/h).

Perquè no li retirin el carnet, acorda amb la seva dona -l'economista Vicky Pryce- que diran a la policia que era ella qui conduïa. Així ho fan i així sembla que tanquen la història. Fins que, set anys després, una nit d'estiu de 2010, vostè aprofita la mitja part d'un partit del Mundial de futbol de Sud-àfrica per informar la seva esposa que té una aventura amb la seva cap de premsa, que aviat ho publicaran els diaris i que ha decidit posar fi a un matrimoni de 26 anys. I aquí és quan la història fa un gir.

Vicky Pryce es proposa ensorrar la brillant carrera política del seu marit i li ve al cap aquella multa de l'any 2003. Esbomba la història a The Sunday Times , la policia comença a investigar i, ara fa un any, vostè és acusat formalment d'un delicte d'obstrucció de la justícia. Nega els fets (com tots els nostres polítics), però amb una diferència: dimiteix a l'acte com a ministre del govern Cameron. En el judici que s'ha celebrat aquesta setmana a Londres, finalment ha reconegut que era vostè qui conduïa aquella nit i ha presentat una segona renúncia. Ara ja no és ni diputat.

Potser sí que els polítics anglosaxons dimiteixen amb més celeritat i exemplaritat que els llatins. Però hi ha una diferència encara més rellevant: aquí la vida sexual dels diputats és una frontera que el periodisme no s'ha atrevit a travessar. Potser l'única que queda perquè la informació política acabi semblant el femer del Sálvame . Si la premsa anglesa no hagués publicat la seva aventura extramatrimonial, senyor Huhne, potser vostè encara estaria infeliçment casat. La família que menteix unida ha de continuar unida.

Aquesta història de petites mentides i baixes passions, que va començar perquè no li retiressin el carnet, ha arruïnat la seva carrera. Per reblar el clau, aquell 2003 es va quedar igualment sense carnet quan, al cap d'uns mesos, el van enxampar conduint i parlant pel mòbil.

stats