25/12/2010

Aquest any, sí?

2 min
Loteria, Ladministracio

El seu cas és ben peculiar. Un home sense estudis a qui han estudiat escoles de negocis de tot el món. L'únic propietari d'una administració de loteria de qui coneixem la cara. Entre vostè, amb els seus cabells blancs i rinxolats, i el cap pelat que sortia a l'anunci de la Loteria, van revolucionar una cosa tan tronada com la rifa de Nadal. Des de fa 20 anys ha construït l'imperi de l'atzar a Sort. L'administració que més loteria ven. La gran empresa dels Pirineus, amb més de 100 milions d'euros de facturació anual.

I per fer-ho ha creat un personatge extravagant, impropi d'aquesta Catalunya tan austera que tenim. Fins i tot diria que impropi d'una persona com vostè, tan preocupada pel que diuen d'ell. Algú que es passeja amb biscúter per Sort, que vol fer un parc temàtic al poble i que reconeix que va escriure el primer llibre abans d'haver-ne llegit mai cap. Aquest no és un bon país per als rics, sobretot per als que en volen fer ostentació. Per això vostè genera tants interrogants i tanta curiositat morbosa. Per això tantes mirades l'apunten cada 22 de desembre.

El dia de la rifa vostè sap de ben segur que serà notícia, tant si dóna premis com si no. Els seus clients n'hi exigeixen; els altres sospiren perquè no li torni a tocar. Avui és Nadal, és el primer dia en sis mesos que ha tancat l'administració de loteria i un any més podrà dinar tranquil. Ha esgarrapat un pessic del segon premi i ha mantingut viva la impressionant llegenda de la seva empresa, La Bruixa d'Or.

Però vostè no està acostumat a ser el secundari de la pel·lícula. Si pot ser el primer, no vol ser el segon. Per això m'estranya veure'l tan tranquil últimament. Tan sorprenentment moderat. Aquest Nadal i també l'anterior ha donat premis, però més aviat petits, i ja no els celebra amb un puro de nou ric a la boca, sinó amb una innocent piruleta infantil. Potser és que creu que ja ha passat el temps de les extravagàncies. O potser és que finalment s'acosta el moment per a l'extravagància més gran. El que tantes vegades ha anunciat i mai no s'ha complert. Aquest any sí que anirà a l'espai, senyor Gabriel?

stats