17/02/2013

Cementiri tecnològic: 11 aparells retirats del mercat durant el 2012

3 min
Amazon Kindle DX

1. Amazon Kindle DX Un lector digital amb pantalla de tinta electrònica de 9,7 polzades semblava una bona idea per llegir revistes, manuals tècnics i llibres de text. Però l'arribada dels iPad d'alta resolució va deixar el DX fora de joc i Amazon el va descatalogar a l'octubre. Si el format us interessa, la Casa del Llibre assegura que en tindrà un model equivalent, el Tagus Magno, a partir del mes de maig.

2. Apple iPad 3. Parlant de tauletes Apple d'alta resolució, aquest model –el primer amb pantalla Retina– va tenir una vida molt curta: presentat al mes de març, a finals d'octubre va ser discretament substituit pel de quarta generació, equipat amb un processador més potent i el connector Lightning que Apple va adoptar a l'iPhone 5.

3. Apple MacBook blanc El model bàsic d'ordinador portàtil Apple des del 2006, especialment popular entre els estudiants, va ser descatalogat al febrer. Ara l'equip més econòmic de la gamma és l'ultralleuger MacBook Air d'11 polzades.

4. Apple MacBook Pro de 17 polzades En canvi, els professionals del disseny gràfic i la creació multimèdia, que eren fans del model de gamma alta amb pantalla de 17 polzades, es van quedar amb un pam de nas a l'octubre, quan Apple va actualitzar els seus equips i el va fer desaparèixer.

5. Asus EeePC Els 'netbooks', ordinadors portàtils lleugers amb prestacions limitades i un preu més baix que un portàtil complet, van tenir una vida efímera de només cinc anys. Asus, el fabricant pioner del format, va comunicar que l'abandonava per centrar-se en els convertibles i les tauletes.

6. Chumby Aquest pintoresc híbrid entre joguina de peluix i terminal d'internet costava uns 180 dòlars i es connectava a la xarxa per descarregar notícies, la previsió del temps i altres informacions actualitzades i mostrar-les en la seva pantalla de 3,5 polzades. No va aconseguir atreure el seu públic objectiu d'usuaris al·lèrgics als ordinadors i es va deixar de vendre. El fabricant s'ha reconvertit en proveïdor de serveis a tercers.

7. Cisco Cius Una de les primeres tauletes Android amb pantalla de set polzades, que Cisco adreçava al segment professional prrsentant-la com una eina de comunicació empresarial segura, vinculada als seus serveis de telepresència i treball en grup. Descatalogada al mes de maig.

8. Google Nexus Q Una esfera amb sistema Android que es connectava al televisor d'alta definició o a l'equip de música per reproduïr música comprada a Google Play o veure vídeos de YouTube. L'usuari podia transferir-li per NFC les llistes de reproducció que tenia al seu 'smartphone'. Si més no, en teoria, ja que ningú es va mostrar interessat a pagar els 300 dòlars que havia de costar. Un altre fracàs de Google en la venda de 'hardware'.

9. Motorola Webtop L'invent podria haver estat bé: l''smartphone' amb Android com a dispositiu informàtic principal de l'usuari, amb el complement d'accessoris com una base de sobretaula amb teclat i pantalla per fer-lo servir al despatx. Però la compra de Motorola Mobility per part de Google va determinar altres prioritats, més orientades als Chromebooks amb sistema Chrome OS.

10. Panasonic Eluga A primers d'any, Panasonic va anunciar que trauria a Europa un 'smartphone' amb Android submergible. Però al cap de pocs mesos es va desdir i ja no el veurem. Segons el president europeu de l'empresa, aquest any aplicaran el concepte a una nova gamma de models per a ús professional.

11. Sony Playstation 2 Amb més de 13 anys al mercat, va ser la tercera consola de videojocs amb una vida més llarga (després de l'Atari 2600 i la Neo Geo) i, sobretot, la més venuda de la història, amb més de 150 milions d'unitats venudes fins al novembre del 2011. Des que va aprèixer l'any 2000, s'han venut més de 1.500 milions de jocs per a la PS2.

¿Teniu algun altre dispositiu preferit que hagi desaparegut del mercat durant l'any 2012? Feu-nos-ho saber als comentaris.

stats