29/03/2014

12 bromes tecnològiques sonades

5 min
Les tauletes Shapes de Toshiba

Dimarts que ve, primer dia d'abril, se celebra als països anglosaxons l'anomenat "April Fools Day", l'equivalent al nostre Dia dels Innocents. I, tal com aquí és freqüent que alguns mitjans de comunicació –no és el cas de l'ARA– intentin colar-nos com a certa alguna notícia falsa, allà les empreses del sector tecnològic posen a prova la credibilitat dels seus usuaris. Aquestes són algunes de les bromes més pintoresques dels últims anys.

1. El microones de Nokia. Suposadament, el model 5AM-TH1N6 Constellation aprofitava l'àmplia experiència de l'empresa finlandesa en enllaços d'alta freqüència, i portava transformador de vuit nuclis refrigerat per aigua i pantalla tàctil amb icones a l'estil de Windows Phone. Havia de costar 399 € en modalitat lliure i es vendria en diversos colors, com el groc de la mostra.

12 bromes tecnològiques sonades

2. Escriure amb tot el cos. Algunes empreses d'aplicacions mòbils també s'apunten a la presa de pèl. Swiftkey, un dels millors teclats virtuals per a Android, assegurava haver creat el SwiftKey Tilt, una "experiència per escriure amb tot el cos". No es perdin l'escena del vídeo (minut 1:06) on tot el personal de l'empresa fa contorsions a l'uníson.

3. Pagar un suplement per piular amb vocals. Twitter rescatava ara fa un any la seva denominació original, Twttr, per batejar una versió del servei que permetria publicar missatges encara més breus que els habituals de 140 caràcters i en què caldria pagar 5 dòlars mensuals per poder incloure vocals en les piulades. Durant aquell dia el servei gratuït funcionava –només amb consonants, és clar–, però malauradament ho van retirar.

12 bromes tecnològiques sonades

4. Vegi les seves fotos en blanc i negre i baixa resolució. Flickr, el servei d'àlbums de fotos propietat de Yahoo, va oferir fa un parell d'anys als seus usuaris la possibilitat de veure totes les seves imatges amb la qualitat que haurien tingut als anys 80: en blanc i negre i en baixíssima resolució. Probablement tenien enveja de l'èxit dels filtres 'vintage' del seu competidor –aleshores incipient– Instagram.

12 bromes tecnològiques sonades

5. Electrònica per a mascotes. Sony va anunciar l'any passat els tres primers models de la seva gamma Animalia, d'electrònica per a mascotes: uns auriculars per a gats, uns altaveus per a la gàbia del hàmster i un televisor 4K amb comandament a distància per a gossos.

De fet, Toshiba ja s'havia avançat feia uns anys anunciant el PetBook K9, un ordinador portàtil en què el teclat havia estat substituït per botons adients per al gos.

6. Tauletes immunes a les demandes per infracció de patents. La mateixa Toshiba va presentar l'abril de 2012 la gamma Shapes de tauletes Android amb forma de cor, el·lipse o rombe, adreçades respectivament a romàntics, artistes i polítics. Una picada d'ull a les demandes sobre propietat intel·lectual encreuades entre moltes empreses del sector tecnològic, en especial el litigi entre Apple i Samsung per la forma de les seves tauletes.

Google, un capítol a part

De tota manera, si hi ha una empresa que s'aboca a celebrar el dia de les tecnoinocentades és Google. Pràcticament des de la seva creació, les diverses divisions i filials competeixen cada any per fer la broma més enginyosa. De fet, Google ha jugat amb l'ambigüitat fins al punt que va anunciar la creació de Gmail el dia 1 d'abril de 2004, i molts internautes vàrem dubtar de si un servei gratuït de correu electrònic amb bústies d'un gigabyte de capacitat era real o no.

7. Escriure correus en Morse. El mateix Gmail és cada any objecte de bromes. Fa un parell d'anys, el seu equip es va empescar Gmail Tap, una suposada modalitat per escriure correus en codi Morse, que oferia més eficiència perquè permetia fer-ho sense mirar i escrivint dos missatges al mateix temps.

8. Navegar amb més d'un cursor. Un suposat Google Chrome Multitask permetria també assolir el màxim rendiment multiplicant la quantitat de cursors que es desplacen per la pantalla del navegador web.

9. Curses de cotxes sense conductor. Com que Google té en marxa un conegut projecte de vehicles que circulen sense intervenció humana, no resultava del tot descabellada una aliança amb NASCAR per organitzar Google Racing, un campionat de curses de cotxes que es condueixen sols. Fins i tot van agafar un cotxe de debò, el van pintar i hi van fer pujar Sergei Brin amb granota i casc de pilot per a les fotos.

12 bromes tecnològiques sonades

10. Internet per les clavegueres. Quan Google va començar a cablejar algunes ciutats dels EUA amb una xarxa pròpia de fibra òptica, també ens va voler fer creure que faria servir tots els conductes possibles per desplegar-la. El TISP (Toilet Internet Service Provider) feia arribar la connexió a les llars mitjançant la tassa del vàter.

12 bromes tecnològiques sonades

11. YouTube era només una excusa per triar el millor vídeo. Quan els usuaris ja havien pujat milions de vídeos al servei, l'empresa va anunciar que tancava la possibilitat de fer-ho i el seu personal es dedicaria exclusivament a visionar-los un per un per triar el millor de tots.

Uns anys abans, els responsables havien anunciat la YouTube Collection, una col·lecció de DVD per tenir arxivat tot el contingut audiovisual de YouTube i que es podria comprar en forma de recopilacions temàtiques.

12. El cercador d'olors. Els vehicles de Google que recorren el món fotografiant-lo per al servei Street View de Google Maps també tenen una funció Street Sense que ha acumulat més de 15 milions d'olors en l'arxiu Aroma Base, que es podria consultar al servei Google Nose. També hi ha aportat contingut la funció Ambient Odor Detector dels mòbils Android.

La llista de bromes perpetrades per Google al llarg dels anys és llarga i molt variada. Com vaig escriure fa temps, el que més m'impressiona de les bromes del dia de l'April Fools no és la seva originalitat, sinó el sentit de l'humor amb què les empreses tecnològiques –sobretot ianquis– se'n foten dels seus propis productes i serveis. No m'imagino El Corte Inglés o La Caixa, per posar dos exemples, fent broma el 28 de desembre dels mateixos productes que ens ofereixen durant la resta de l'any.

stats