24/02/2013

20 aplicacions per aprofitar el GPS del mòbil

4 min
Localitzador de l'iPhone

Per localitzar el telèfon. Una utilitat òbvia de la geolocalització és fer servir les dades de posició per trobar l'aparell perdut. Busca el meu iPhone (iOS), BlackBerry Protect (BlackBerry), Busca el meu telèfon (Windows Phone) i Prey (Android, iOS) permeten situar-lo sobre un mapa, fer aparèixer un missatge a la pantalla per tal que el llegeixi qui el trobi i, en el pitjor dels casos, esborrar-ne el contingut. Tot, esclar, mentre li quedi bateria i tingui cobertura per accedir a internet des d'allà on sigui.

Un marcador de posició. En alguna ocasió ja us he parlat de Glympse. Disponible per a Android, iOS i BlackBerry, serveix per informar explícitament d'on som, però només a les persones que vulguem que ho sàpiguen, enviant-los per correu electrònic, SMS o xarxes socials un enllaç al plànol. A més del control sobre els destinataris, m'agrada la possibilitat d'establir un temps de caducitat de les indicacions, per evitar que algú ens busqui allà on ja no som.

Guies de transport públic. Una altra aplicació natural del geoposicionament amb el mòbil és trobar la ruta òptima per desplaçar-nos d'un lloc a un altre. Les aplicacions de les companyies de transport incorporen cada cop més la possibilitat de trobar automàticament la parada o estació més propera. Així ho fan les de Transports Metropolitans de Barcelona, els Ferrocarrils de la Generalitat −totes dues, per Android i iOS− i les noves de Renfe −també per a BlackBerry i Windows Phone−. Però a mi m'agrada especialment Nokia Transport, exclusiva per als 'smartphones' Nokia amb Symbian i Windows Phone, que contempla de manera integrada la majoria dels mitjans de transport públic d'aquí, té en compte el temps de desplaçament a peu fins a l'estació, amb brúixola inclosa, i presenta les opcions d'una manera molt entenedora.

El navegador GPS assembleari. Els proveïdors de mapes digitals inverteixen molts recursos a mantenir al dia les seves dades cartogràfiques, però les actualitzacions no són sempre immediates. Waze és un apliservei −Android, BlackBerry, iOS− on la informació és aportada pels mateixos usuaris. Així es pot saber a l'instant si a la ruta que hem triat per arribar al nostre destí hi ha embussos de trànsit, obres o controls policials. El 'crowdsourcing' aplicat a l'orientació geogràfica.

I aquí què s'hi menja? Foodspotting és una xarxa social per a gurmets. O, si més no, per a comensals que vulguin deixar constància del que han menjat. L'aplicació mòbil −Android, BlackBerry, iOS, Windows Phone− detecta a quin restaurant ens trobem, busca si algú altre hi ha menjat abans que nosaltres i ens mostra fotografies dels plats amb la valoració. Ideal per saber què demanar en llocs desconeguts, sobretot si la carta és en idiomes que no entenem.

Registre de l'exercici físic. Amb aplicacions com Endomondo Sports Tracker −Android, BlackBerry, iOS, Symbian, Windows Phone−, Runtastic −Android, BlackBerry, iOS, Windows Phone− o MyTracks −Android−, entre altres, l''smartphone' pot registrar la ruta que heu seguit en una cursa o excursió i mostrar-la sobre un mapa acompanyada d'estadístiques detallades. També podeu presumir de les fites assolides i competir amb altres usuaris o amb vosaltres mateixos.

La cursa dels 'check-in'. Hi ha moltes aplicacions per deixar constància que som en un lloc determinat. L'objectiu pot ser fer-ho saber als nostres contactes per si són a prop, o bé aconseguir alguna recompensa, que pot ser purament virtual −'medalles' per haver visitat moltes estacions de tren, o museus− per competir amb altres usuaris, o tangible −botigues que ofereixen descomptes o restaurants que regalen el cafè si publiquem que hi som−. La més popular és Foursquare, però encara és imprecisa localitzant els llocs i ofereix poques recompenses tangibles fora dels EUA.

Guies d'accessibilitat. Les associacions de persones amb mobilitat reduïda o deficiències sensorials −visuals, auditives− disposen de bases de dades força completes sobre els establiments i serveis sense barreres arquitectòniques o amb senyalització especial. La Fundació Vodafone promou la creació d'aplicacions mòbils con Tur4All i Accesibility −les dues, per a Android− que fan servir aquesta informació per facilitar la localització del caixer automàtic, la benzinera o l'habitació d'hotel adaptats més propers.

Realitat augmentada. Aquesta mena d'apliserveis combinen la imatge captada per la càmera del mòbil i la consulta de dades en temps real per internet, i mostren sobre la pantalla informació del que tenim al davant. Layar −Android i iOS− i Wikitude −també per a BlackBerry i Windows Phone− són dues plataformes mòbils de realitat augmentada que permeten triar entre les múltiples capes d'informació creades per empreses i particulars. Poden ser els pisos de lloguer que hi ha en una finca, la descripció d'un monument, les sucursals bancàries que tenim al voltant o el preu de la benzina a les estacions de servei que trobarem a continuació en la nostra ruta. Un dels millors exemples és Vista Urbana −per als Nokia Lumia−, centrada en establiments comercials i punts d'interès turístic, que presenta les dades en format diferent segons la posició del telèfon: fotografia etiquetada en posició vertical apaisada, llista d'opcions amb brúixola en posició vertical plantada i plànol marcat quan el telèfon està paral·lel al terra.

stats