30/04/2011

Videocàmeres de butxaca

3 min
Videocàmeres de butxaca

Des que la baixada dels preus de la memòria i la millora dels algoritmes de compressió de vídeo van fer possible prescindir de les cintes magnètiques, les videocàmeres de consum són més petites, lleugeres i robustes, gràcies a l'absència de peces mecàniques. L'autèntica novetat, però, es va produir l'any 2007, quan l'empresa nord-americana Pure Digital va treure al mercat la Flip Ultra. Es tractava d'una càmera digital que porta a l'extrem el desig de simplicitat d'ús de la majoria dels usuaris, incorporant només les funcions bàsiques en un aparell compacte i lleuger (el model actual pesa menys de 120 grams) que es pot portar còmodament a la butxaca.

Encara que l'objectiu d'enfocament fix només disposa de zoom digital i no pot competir amb les òptiques de les videocàmeres més convencionals, té una qualitat molt acceptable i notablement superior als de les càmeres incorporades en la majoria dels telèfons mòbils, fins al punt que enregistra vídeos d'alta definició (1.280x720 píxels) amb una lluminositat molt bona, també en interiors. Però la gràcia de les Flip són tres aspectes: el primer és el connector USB desplegable que porten amagat i que permet connectar-les directament al port del PC o del Mac sense necessitat de cables, per descarregar els vídeos, fer operacions bàsiques d'edició amb el programa FlipShare que hi ha inclòs i publicar-los a YouTube amb un parell de clics; el segon és el connector HDMI per veure les imatges en el televisor d'alta definició; i el tercer, la rosca estàndard per a trípode fotogràfic, que ha donat lloc a l'aparició d'un mercat d'accessoris com suports de sobretaula i muntures per a casc o manillar amb les quals l'usuari pot deixar constància gràfica de les seves proeses esportives. Tot això, combinat amb un preu assequible (149 € el model de 4 GB, amb capacitat per a una hora de vídeo, i 179 € el de 8 GB) ha fet de la Flip la videcàmera més venuda a Amazon.com des de la seva aparició.

La mala notícia és que fa unes setmanes, Cisco, l'empresa d'equipaments de xarxa que va comprar Pure Digital el 2009, va anunciar que deixa de fabricar les Flip. De moment encara se'n troben al mercat i la web per publicar vídeos seguirà activa fins al 2013, però la càmera va camí de convertir-se en objecte de col·leccionista, com les Polaroid i les Lomo. En aquesta línia, ja hi ha Save The Flip (http://savetheflip.com/), una comunitat d'entusiastes que aspiren a evitar que desapareguin.

En qualsevol cas, qui vulgui una videocàmera de butxaca no ha de patir per la desaparició de la Flip: el seu èxit ha inspirat altres fabricants que ofereixen models que comparteixen les mateixes funcions bàsiques i facilitat d'ús: Toshiba té les Camileo B10 i P100, que s'afegeixen al model aquàtic BW10 (149 €). Kodak també ofereix cinc models entre 100 € i 180 €, el més complet dels quals, la PlaySport Zx5, és resistent als cops, a la pols i es pot submergir fins a tres metres, i també pot fer fotografies amb una resolució de cinc megapíxels. Sony és un altre fabricant que s'hi ha abocat amb entusiasme: a la seva sèrie Bloggies hi trobem el model Duo (190 €), equipat amb dues pantalles, la segona de les quals per fer-se autoretrats, i la MHS-F3 (270 €), que disposa de dos objectius per enregistrar vídeos en tres dimensions, que es poden veure sense ulleres a la pantalla de la mateixa càmera o amb ulleres en un televisor 3D.

El que no pot fer cap d'aquestes càmeres és publicar els vídeos directament a la web sense disposar d'un ordinador. Aquesta possibilitat segueix reservada als telèfons mòbils, que tenen menys qualitat d'imatge però més connectivitat permanent. Es poden pujar a la xarxa els vídeos guardats a la memòria del telèfon, i amb les aplicacions adients, fins i tot transmetre les imatges en directe. Només cal donar-vos d'alta en un servei com Qik (http://qik.com), Kyte (http://kyte.com), Oonair (http://oonair.com), Bambuser (http://bambuser.com) o Ustream (http://ustream.tv), descarregar l'aplicació corresponent al vostre mòbil i disposareu d'una unitat mòbil de televisió a la butxaca per mostrar en directe al món el festival de final de curs de la nena o la manifestació per les retallades de despesa pública enmig de la qual us acabeu de trobar.

stats