08/11/2016

Trump i Clinton es tiren internet pel cap

2 min
Clinton i Trump, al segon debat entre candidats a la Casa Blanca.

A hores d’ara, comentar l’ús d’internet en les campanyes electorals i com ha influït en els resultats ja no té gaire interès. En el cas de les eleccions dels EUA sembla que l’equip digital de Trump ha sigut més efectiu que el de Clinton. L’empresa finesa EzyInsights diu que el candidat republicà ha tret més suc de les xarxes gràcies a un ús més intensiu del vídeo en directe: 33 sessions a Facebook Live durant el mes d’octubre, el triple que l’aspirant demòcrata. També cal recordar que Trump té 11,8 milions de seguidors, davant els 7,7 milions de la seva contrincant.

El que ja no és tan habitual és que internet sigui, a més d’eina de propaganda, un dels temes destacats de la campanya fins al punt de servir com a arma principal per atacar el rival. Trump porta setmanes caracteritzant Clinton com a mentidera basant-se sobretot en l’afer dels correus electrònics, tot i que l’FBI s’ha afanyat a desmentir tota irregularitat.

Ahir mateix Wikileaks va publicar un altre lot de 8.000 suposats missatges del Comitè Nacional Demòcrata (DNC) que demostrarien que aquest organisme va orientar els moderadors del debat entre candidats a la CNN. L’equip de Clinton ha propagat que els servidors del DNC han patit ciberatacs procedents de Rússia, i ha intentat establir relacions fosques entre Trump i l’entorn de Vladímir Putin. El problema és que les proves que aporten no passen de conspiranoia interessada: els suposats servidors de Trump que han registrat accessos des d’un banc rus no pertanyen al candidat sinó a l’empresa Cendyn, que s’encarrega de les promocions per correu electrònic de diverses cadenes d’hotels, entre les quals hi ha la del magnat republicà. L’únic que això demostra és que alguns empleats bancaris russos s’han interessat des de la feina per passar les vacances en algun hotel de Trump. Potser és que el món tecnològic, amb la notable excepció de l’inversor Peter Thiel, és majoritàriament favorable a Clinton, i no li fa res renunciar al rigor per aconseguir tenir la primera presidenta dels EUA.

stats