16/03/2013

Samsung S4: de tot, i molt

4 min

S i Samsung és el principal venedor mundial de smartphones no és només per la indubtable qualitat dels seus aparells i el seu preu competitiu. També hi ha ajudat una pressió publicitària aclaparadora: el 2012, l'empresa coreana va multiplicar per cinc la seva inversió en anuncis de l'any anterior, fins al punt que costa anar pel món sense veure algun dels seus Galaxy en cartells, pàgines de diari o bàners a la web. Aquesta estratègia de guanyar per pura saturació em venia al cap dijous a Nova York mentre els directius de Samsung anaven desvelant al Radio City Music Hall de Broadway, amb ajuda d'actors i una orquestra en directe, totes les característiques del Galaxy S4, el seu nou smartphone emblemàtic que arriba per ocupar el lloc del popular Galaxy SIII.

Òbviament, el nou S4 incorpora les tecnologies de hardware més actuals. No podia ser d'altra manera, tenint en compte que Samsung és un dels principals proveïdors de components per a mòbils. La pantalla és lleugerament més gran que la de l'SIII: amb 4,99 polzades, consolida la tendència cap a les cinc polzades com a estàndard en els models de gamma alta. És la primera de tecnologia Super AMOLED que ofereix alta definició real: 1.920x1.080 píxels, amb una densitat de 441 píxels per polzada. Comparada amb la del model anterior, no només és més clara, sinó també més lluminosa. El vidre frontal és de la tercera generació del Gorilla Glass de Corning, suposadament encara més resistent als cops. El processador, també de collita pròpia, disposa de vuit nuclis, tota una novetat que hauria de permetre optimitzar el consum d'energia. La càmera principal arriba als 13 megapíxels de resolució, un altre estàndard d'aquest segment de mercat. La bateria ofereix un 24% més de capacitat que l'anterior i segueix sent extraïble, possibilitat cada vegada menys habitual. Fins i tot s'han incorporat sensors ambientals de temperatura i humitat, que s'afegeixen als de posició, orientació i proximitat ja habituals en qualsevol mòbil avançat. I tot això, en un disseny molt semblant al de l'SIII, però un 8% més prim -7,9 mil·límetres, de manera que iguala l'Xperia Z de Sony però no l'iPhone 5 d'Apple- i un 10% més petit.

Dit això, on Samsung ha abocat funcionalitats a dojo amb el Galaxy S4 és en el software que gestiona l'ús de tot aquest desplegament tecnològic. L'usuari pot controlar la pantalla sense haver de tocar-la: amb la funció Smart Pause, el vídeo que estem mirant s'atura quan apartem la vista i reprèn la reproducció quan tornem a fer-li cas; l'Smart Scroll permet desplaçar els missatges i les pàgines web per la pantalla només amb la mirada; Air View previsualitza el contingut d'alguns tipus de documents i amplia les imatges quan hi acostem el dit -ja es podia fer amb el tauletòfon Galaxy Note 2, però només amb el llapis-; amb Air Gesture es canvia de cançó, es passen pàgines o s'accepten trucades fent gestos amb la mà, a l'estil de Minority Report (o tocant més de peus a terra, del Kinect de la Microsoft Xbox).

El Galaxy S4 permet fer servir les dues càmeres al mateix temps en diverses aplicacions: amb Dual Camera es poden incrustar fotografies d'una dins les de l'altra, en vuit composicions diferents; i Dual Video Call serveix per fer videotrucades ensenyant als interlocutors el que tenim al davant sense que deixin de veure'ns. L'aplicació de càmera pot capturar una seqüència de moviments i mostrar les posicions successives de l'objecte en una mateixa imatge; es diu Drama Shoot i és un time lapse com el de l'HTC One; aquesta possibilitat també serveix per esborrar elements no desitjats de la foto o triar la millor expressió de cada persona en una foto de grup. L'Story Album del Galaxy S4 genera automàticament seqüències animades amb les imatges i els vídeos del lloc o estona desitjats i S-Translator reconeix textos en nou idiomes -inclòs l'espanyol, però no el català- i els tradueix sobre la marxa. També ho pot fer mitjançant el reconeixement de veu: si li parles en xinès, per exemple, et mostra la traducció a la pantalla. A partir de les dades dels sensors ambientals del telèfon i dels que li proporcionen dispositius externs -Samsung va presentar una polsera, una bàscula de bany i un pulsòmetre-, l'apliservei S-Health registra l'activitat física de l'usuari i li proposa pautes de comportament saludable.

I no ens acabaríem les prestacions amb què Samsung pretén diferenciar el Galaxy S4 d'altres smartphones del mercat amb Android, cada vegada més semblants entre ells. Perquè, per cert, el nou model fa servir el sistema operatiu de Google, en la seva versió Jelly Bean 4.2, però durant la presentació això es va mencionar com de passada. I és que les dues empreses, mútuament responsables fins ara dels seus èxits respectius, s'observen amb desconfiança i miren de desmarcar-se l'una de l'altra tant com poden. El mateix dia que Samsung presentava el Galaxy S4, Larry Page feia públic que Andy Rubin, creador d'Android, deixava la direcció de la plataforma dins de Google per dedicar-se a altres projectes sense especificar. Tornant al Galaxy S4, però, alguns fandroides li retreuen falta d'innovació perquè s'assembla massa al model anterior. Jo crec que d'innovacions en té de sobra; el que caldrà veure és si els compradors les faran servir habitualment o si quedaran, com passa sovint, en simples curiositats que l'usuari oblida al cap d'uns dies.

stats