17/12/2011

Pòquer d'asos

3 min
Pòquer d'asos

G astar-se entre 500 i 800 euros en un mòbil és una decisió que cal meditar, encara que la subvenció de terminals per part de les operadores -mentre duri- faci menys sobtada la mossegada a la cartera. En aquesta franja de preus es mouen els models més sofisticats de quatre dels grans fabricants del mercat, representatius de les seves plataformes.

I és que la tria més important és la del sistema operatiu: iOS, BlackBerry, Windows Phone o Android. Aquest últim destaca per versatilitat funcional i domini del mercat, i la nova versió 4.0 que el Galaxy Nexus inaugura hi afegeix la facilitat d'ús que fins ara no tenia, que amenaça el lideratge de l'iPhone en aquest aspecte tant com ho fa el Lumia 800 de Nokia, amb la seva pantalla inicial configurable de finestres interactives que mostren informació sense obrir les aplicacions. Finalment, el Bold 9900 aporta una eficiència insuperable en la gestió del correu i la missatgeria, gràcies al teclat físic -el més còmode en la història dels BlackBerry- però a costa d'una pantalla més petita, que el penalitza com a reproductor de vídeo.

Moltes diferències entre models només es noten en l'ús diari. Els addictes a les xarxes socials saben que Android ofereix més opcions per compartir contingut des de la majoria d'aplicacions, però tant en BlackBerry com en Windows Phone fer-ho és encara més senzill. Si us cal connectar l'ordinador portàtil a internet mitjançant el mòbil, ho podreu fer amb l'iPhone 4S i el Galaxy Nexus, però no amb el Bold 9900 ni amb el Lumia 800 (Nokia ha promès resoldre-ho amb una actualització). Els fotògrafs més exigents apreciaran la major qualitat de les càmeres de l'iPhone 4S i el Lumia 800, amb diferències que van més enllà de la resolució del captador d'imatge. Potser trobareu a faltar una càmera frontal en el BlackBerry i el Nokia, però... feu gaires videotrucades?

La pantalla tàctil ja és el mecanisme primari d'interacció entre usuari i mòbil, tot i que sigui una mica amb calçador en el BlackBerry: les 2,8 polzades disponibles no són un espai òptim i hi ha certa duplicitat entre icones i botons físics. En aquesta generació de smartphones , però, ja s'apunten algunes tendències de futur en la interacció: el Galaxy Nexus es desbloqueja quan reconeix la cara del propietari, i l'assistent virtual Siri de l'iPhone 4S va molt més enllà de les ordres verbals bàsiques que admeten els altres models i interpreta les indicacions parlades en funció del context. Això sí, caldrà esperar uns mesos perquè ens entengui en català.

El Bold 9900 i el Galaxy Nexus inclouen funció de connectivitat NFC per proximitat, que permetrà usar el mòbil com a mitjà d'identificació i pagament quan les botigues i serveis estiguin equipats. Tanmateix, això no es generalitzarà abans d'un parell d'anys, tindreu temps de tornar a renovar el mòbil, cosa en què confien Apple i Nokia, encara que la finlandesa ja té NFC en altres models.

La taula adjunta compara les especificacions dels quatre aparells, però també cal tenir en compte els serveis associats, que destaquen com a grans atractius de BlackBerry i Nokia: el Lumia 800 inclou de franc navegació GPS i accés a Nokia Music.

El que sí que comparteixen tots és la dependència de l'endoll: cap dels quatre smartphones estrella del mercat actual té prou autonomia per passar una jornada d'ús no restrictiu de les seves funcions sense haver de carregar energia a mitja tarda. En l'iPhone 4S i el Lumia 800, a més, no és possible canviar la bateria.

stats