25/02/2013

Ofensiva per trencar el duopoli d'Apple i Google en els sistemes operatius de mòbil

3 min
L'ALTERNATIVA? Un dels avantatges del sistema operatiu de Firefox és que precisa pocs recursos de hardware, una cosa que permetrà instal·lar-lo en smartphones barats, d'uns 75 euros. A part de l'impacte en iPhone i Android, BlackBerry i Windows Phone podrien ser  els grans damnificats. A la foto Gary Kovacs, conseller delegat de la Fundació Mozilla, propietària de Firefox.

Barcelona.Smartphones de menys de 100 dòlars (75 euros) amb programari creat en part a Barcelona. És l'arma de Telefónica i 17 operadores mòbils més de tot el món per alliberar-se del duopoli sobre internet al mòbil que exerceixen Google amb Android i Apple amb l'iPhone. El vehicle és Firefox OS, un sistema operatiu mòbil gestionat per la Fundació Mozilla que ahir va rebre el suport formal d'un grup de companyies de telefonia -que sumen més de 2.000 milions de clients- en un acte previ a la inauguració del Mobile World Congress.

La característica principal de Firefox OS és que tant el sistema operatiu com les aplicacions estan creats en llenguatge HTML5, el mateix que es fa servir a les pàgines web. D'aquesta manera, qualsevol programador de webs pot desenvolupar també aplicacions mòbils, amb l'avantatge que un cop descarregades al telèfon poden seguir funcionant encara que no hi hagi cobertura. A les operadores els convé especialment perquè el poden configurar segons els seus interessos, sense haver de vincular-lo als serveis de cap empresa d'internet en concret.

Optimitzat per als processadors Snapdragon de l'americana Qualcomm, Firefox OS és poc exigent pel que fa a recursos de hardware. Això permet assolir un rendiment molt digne en telèfons de cost molt baix. Per això, els primers aparells es vendran sobretot a països de l'Amèrica Llatina, començant pel Brasil, Colòmbia i Veneçuela, on l'índex de penetració dels smartphones encara és molt baix. Tot i això, Espanya també figura entre els mercats que abastarà el llançament, previst per a mitjans d'aquest any.

Carlos Slim també s'hi apunta

A més de Telefónica i Deutsche Telekom, impulsores del projecte, destaquen la incorporació d'América Móvil de Carlos Slim, el gran competidor de Telefónica a Sud-amèrica, la nord-americana Sprint, la japonesa KDDI, la russa Vimpelcom i l'empresa de Singapur SingTel, amb forta presència a l'Índia. Era previsible, en canvi, l'adhesió de China Unicom i Telecom Italia, totes dues participades per l'espanyola.

Els primers smartphones amb Firefox OS seran fabricats per les xineses Alcatel i ZTE i la coreana LG, a les quals s'afegirà posteriorment Huawei. En tractar-se de tecnologia web, serà possible provar les aplicacions sense haver de descarregar-les. Entre els títols que hi haurà disponibles en el moment del llançament comercial hi figuren Twitter, Facebook, SoundCloud, Time Out, Cut the Rope, Airbnb i diversos jocs dels gegants de l'entreteniment Disney i EA. El servei de mapes serà el Here de Nokia.

En els mesos vinents veurem si l'entusiasta suport a Firefox OS manifestat ahir a Barcelona per les empreses citades es tradueix en directrius a les seves respectives xarxes comercials que permeti a la nova plataforma situar-se com a tercer sistema operatiu del mercat dels smartphones , i assolir un volum significatiu entre els més de 4.000 milions d'usuaris que encara tenen un telèfon bàsic. Altres candidats com BlackBerry i Windows Phone en seran els grans damnificats.

Més presentacions

L'acte de Firefox OS no va ser l'únic de la tarda prèvia a la inauguració del congrés. La xinesa Huawei va presumir de la seva tercera posició en vendes mundials de smartphones i va presentar l'Ascend P2, un model amb sistema Android que, asseguren, és el que ofereix més velocitat del mercat connectant-se a internet, carrega més de pressa la bateria i consumeix menys energia.

Per la seva banda, la coreana Samsung va ensenyar el seu producte estrella: la Galaxy Note 8.0, una tauleta amb pantalla de vuit polzades que es pot fer servir tant amb el dit com amb un llapis digital.

stats