13/11/2012

Connectors i drets humans

2 min

Quan l'iPhone 5 va sortir al mercat, a finals de setembre, els posseïdors dels models anteriors d'Apple van veure com se'ls complicava un eventual canvi: el telèfon és el primer que adopta un nou tipus de connector, anomenat Lightning, que el fa incompatible amb tots els accessoris existents. Sense un adaptador, que cal comprar per separat, no es poden fer servir els altaveus, carregadors, cables de connexió i bases de sobretaula amb funcions diverses que tenim a casa.

Com acostuma a passar amb Apple, les virtuts del nou connector són difícils de rebatre: a diferència de l'anterior, és reversible, i també més petit i robust. De fet, en comptes de lamentar que Apple segueixi sense adoptar el format mini-USB com tots els seus competidors, he acabat pensant que és una llàstima que no passin a utilitzar també el Lightning. Digueu-me fanàtic.

Però Apple porta venuts 400 milions de dispositius mòbils amb el connector antic, que han donat lloc a una indústria enorme de complements, que ara ha de reformar tots els productes si vol fer-los compatibles amb els nous models (l'iPad mini, els nous iPod i el quart iPad, apareguts després, també porten Lightning).

La setmana passada Apple va reunir a Shenzen (Xina) els fabricants que li paguen un royalty per poder promocionar els seus accessoris amb el segell "Fet per a iPhone/iPod/iPad". Segons TechCrunch, els va comunicar noves regles. Una: ja no podran fabricar ells mateixos el connector; l'hauran de comprar a un dels proveïdors homologats per Apple, perquè inclou un xip que dificulta la producció d'accessoris no autoritzats. I una altra: si volen continuar en el programa, han d'acreditar que les condicions de treball a les seves fàbriques són acceptables segons els organismes que vetllen pel compliment dels drets humans. Si més no, és un consol per als qui han de renovar equipament tecnològic.

stats