Esports 06/02/2013

La xifra de partits comprats a Europa podria ser de 680

T.p.
2 min
La roda de premsa de l'Europol.

BARCELONA.De mica en mica es van sabent més detalls de la xarxa de corrupció que comprava partits de futbol desmantellada per l'Europol, segons es va fer públic aquest dilluns en una roda de premsa. Segons diferents informacions, un dels dos partits de la fase de grups de la Lliga de Campions afectat pel cas seria un Liverpool-Debrecen del 2009, quan la xarxa criminal amb seu a Singapur hauria contactat amb jugadors de l'equip hongarès.

El Liverpool no ha rebut cap informació sobre el cas i no hi tindria res a veure. El porter dels hongaresos Vukasin Poleksic va ser condemnat el 2010 amb una sanció de dos anys sense jugar després de no col·laborar amb les autoritats quan es va saber que havia estat contactat per personatges sospitosos de formar part d'una xarxa que comprava partits de futbol, ja fos per apostar pel resultat final o per detalls del partit com la xifra final de gols. Tant la FIFA com la UEFA han demanat des de dilluns la col·laboració dels esportistes per aturar la corrupció al futbol i han proposat, de passada, penes més dures per als culpables. Des del 2012 el responsable de la lluita contra el frau esportiu a la FIFA és Ralf Mutschke, un antic oficial de l'Interpol, però el principal organisme del futbol mundial ha fracassat a l'hora d'aturar la corrupció, ja que tots els cops contra el crim organitzat els ha protagonitzat la policia.

A Europa la investigació afecta més de 400 persones entre àrbitres, jugadors i altres persones relacionades amb el joc. Més de la tercera part dels sospitosos de formar part de la xarxa de corrupció resideixen a Alemanya, segons una informació del rotatiu Bild . Segons aquest mitjà, a banda dels 380 partits sospitosos de manipulació jugats a Europa entre el 2008 i el 2011 que va anunciar Europol, hi ha 300 partits més que podrien haver estat objecte de manipulació pels membres de la xarxa. Segons Bild , dos partits d'aquesta llista serien dos de la fase prèvia de la UEFA del 2009: un entre el Rapid de Viena i el Vllaznia Shkodra albanès, i l'altre entre el Fenerbahçe i el Honved Budapest. Els clubs afectats serien l'albanès i l'hongarès.

La xarxa té la seu a Singapur i s'havia fet forta a l'Àfrica, a l'Amèrica Central i a l'est d'Europa. Després havia arribat a estats com Alemanya, Finlàndia, Eslovènia i Àustria. Fa dos anys es va descobrir que havia arribat a Itàlia. Les lligues anglesa i espanyola no han resultat afectades en aquest cas.

stats