07/09/2011

La volta al món amb Leo Messi

3 min
Una icona global Nens de Calcutta, jugant amb samarretes de Messi davant de retrats del jugador, que va jugar a la seva ciutat aquest diumenge.

El president de la Federació de Futbol de Bangla Desh, Kazi Slauddin, era ahir un home feliç. "Poder veure jugar Messi a casa nostra és el millor que li ha passat mai al nostre futbol", deia després de veure com l'Argentina derrotava Nigèria per 3 a 1 a Daccaa. La Federació de Bangla Desh va pactar amb l'Argentina aquest partit amistós ara fa unes setmanes a canvi de quatre milions d'euros nets i el compromís de l' albiceleste de portar-hi Messi. La resta de jugadors importen poc. Bangla Desh ha pagat per veure Messi, que es va veure obligat a jugar els 90 minuts sota la mirada de Juanjo Brau, fisioterapeuta del Barça, que l'acompanya durant aquest tipus de viatges.

El jugador del Barça és ara mateix la gran icona futbolística global. Els argentins, que estrenen Alejandro Sabella com a tècnic, van arribar a Bangla Desh provinents de Calcuta, on van jugar contra Veneçuela per delectar els milers d'aficionats de l'Índia al futbol. Els organitzadors d'aquest partit, una empresa índia, també feien constar al contracte que calia portar Messi i Tévez. Últimament, l'Associació de Futbol de l'Argentina es troba amb un munt d'empreses o federacions que accepten negociar per jugar amistosos, però sempre demanen per escrit la presència de Messi. Albània també ho va fer al mes de juny, quan va ser a Buenos Aires per jugar un partit amb el qual els argentins preparaven la Copa Amèrica.

L'obsessió de l'AFA de prioritzar els motius econòmics per sobre dels esportius a l'hora d'organitzar amistosos i el pes mediàtic de Messi han provocat que el jugador del Barça s'hagi vist obligat a visitar els cinc continents per jugar partits no oficials, com els amistosos a Egipte, els Estats Units, Austràlia, l'Índia, Qatar o Rússia dels últims anys. En sumar el calendari de partits oficials de la selecció albiceleste i els compromissos del Barça, al final Messi s'ha convertit en un rodamón que pateix per trobar descans. Des que va jugar la final de Wembley, per exemple, Messi ha recorregut 43.196 quilòmetres només per jugar partits, és a dir, l'equivalent a fer la volta al món.

Des del seu debut amb el primer equip del Barça, el 2003 al camp del Porto, Messi ha vist com la seva fama no deixa de créixer i ara mateix ja és el futbolista més ben pagat del món. L'argentí estaria cobrant uns 31 milions d'euros a l'any en diferents conceptes: sou, primes i contractes publicitaris.

200 partits en tres anys?

Tothom el vol veure en acció, i molts dels 41 països on ha jugat partits de futbol des d'aquell 2003 els ha visitat per jugar-hi amistosos similars al d'aquesta petita gira de l' albiceleste per terres asiàtiques.

Messi acaba les temporades amb més de 60 partits jugats cada temporada entre el Barça i la selecció. La temporada passada va jugar 66 partits, dos més que la 2009/10, en què en va jugar 64. Si aquest any manté el ritme, hauria jugat uns 200 partits entre club i selecció en només tres anys. I ho haurà fet en més de 35 països diferents. Tal com fa el Barça, l'AFA potencia els amistosos en dos mercats concrets, l'asiàtic (partits al Qatar o el Japó) i els Estats Units. Els compromisos oficials l'han portat a tots els països sud-americans, i amb el Barça ha creuat mig Europa. Aquest any tornarà al Japó amb el Barça -Mundial de Clubs- i començarà a volar a l'Amèrica del Sud per jugar els primers partits de classificació per al Mundial del 2014: el 7 d'octubre, l'Argentina rep Xile. Una volta al món que no s'acaba mai.

stats