TENIS - OPEN BANC SABADELL
Esports 23/04/2011

Una victòria amb valor doble: triomf número 500 i final al Godó

Oriol March
2 min
Rafa Nadal arriba a una deixada que li va fer ahir el francès Gael Monfils durant el partit que els va enfrontar.

Tot presagiava, aquella tarda d'abril del 2002, que tard o d'hora Rafa Nadal arribaria a una xifra com la que està a punt d'aconseguir: la dels 500 partits guanyats com a professional. Amb la seva victòria davant el paraguaià Ramon Delgado, el mallorquí posava la primera pedra d'aquest número màgic. Era el tenista més jove de la història a guanyar un partit del circuit ATP. Avui, contra el croat Ivan Dodig, té l'oportunitat d'assolir aquesta xifra històrica. Veient com està jugant Nadal sobre terra batuda -intractable aquesta setmana a l'Open Banc Sabadell-Comte de Godó-, no sembla que ningú estigui en disposició d'amargar-li la festa.

"El veies jugar i ja te'l quedaves mirant", ha assegurat aquesta setmana Carles Costa, un dels membres de la reduïda cort que envolta el número 1 del món, tot rememorant els dies en què el mallorquí feia els seus primers passos al circuit. Aleshores era més prim, molt menys definitiu i potent amb el cops, però ja feia suar tots i cadascun dels seus rivals. I si no, que ho diguin als que, al llarg del 2002, el van patir als circuits Future i Challenger, graons inferiors del circuit ATP. Rivals amb més experiència sortien desesperats de la pista: no hi havia manera de fer-li un cop guanyador. Les tornava totes.

Un club selecte

Una sensació, la impotència dels contrincants, que ha sobreviscut durant els vuit anys que separen la seva primera victòria del triomf que va aconseguir ahir davant el francès Gael Monfils per un doble 6-2. A més del passaport a les semifinals, Nadal es va guanyar el dret a accedir a les 500 victòries. Ho farà pocs mesos abans de complir els 25 anys. Tot i ser una edat curta per assolir aquesta fita, no es convertirà en el jugador més jove que hi arriba. El supera Bjron Borg, que va aconseguir el seu triomf número 500 amb 23 anys i set mesos. Nadal ho aconseguirà, si supera Dodig -que, convertit en la revelació del torneig, arriba a semifinals després de vèncer Feliciano López en tres sets-, amb 24 anys, 10 mesos i 20 dies. Sensiblement abans, per exemple, que grans dominadors històrics del circuit com Pete Sampras, Stefan Edberg o el mateix Federer.

Ara bé, Nadal ho tindrà complicat per destronar Jimmy Connors com el tennista amb més victòries de la història. Connors en va aconseguir 1.241, una autèntica barbaritat que difícilment algú podrà igualar. Nadal sí que té relativament a prop les 647 victòries de Manuel Orantes, el tenista espanyol amb més triomfs de la història.

Si el mallorquí venç Dodig , a la final es trobarà el vencedor del duel entre David Ferrer i Nicolás Almagro. Els dos preveuen que el partit que jugaran serà llarg i intens, bàsicament perquè tots dos són insistents i tenaços des del fons de la pista. Potser no tant, però, per discutir l'hegemonia de Nadal a terra batuda. El seu hàbitat natural.

stats