Esports 14/08/2015

Una única Supercopa, i aconseguida sense jugar

L’Athletic la va guanyar com a campió de Lliga i Copa

M.m.
2 min
Celebració de l’Athletic Club del 1984, en l’últim títol que ha guanyat el conjunt basc.

BarcelonaDes de fa una mica més de tres dècades, Javier Clemente és l’últim entrenador que ha aconseguit aixecar un títol amb l’Athletic Club. El conjunt basc va guanyar el doblet la temporada 1983/1984, Lliga i Copa, i de retruc també va adjudicar-se la Supercopa d’Espanya de manera automàtica, sense jugar. “Comença a ser hora que l’Athletic guanyi alguna competició i jo deixi de ser l’últim entrenador a aixecar un trofeu”, deia el tècnic de Barakaldo al mes de maig, abans de la final de Copa que s’acabaria adjudicant el conjunt blaugrana per 3-1. Aquest cop, els de San Mamés tenen una nova opció per ampliar el palmarès.

Fins al 1995, l’equip que guanyava la Lliga i la Copa s’enduia, també, la Supercopa, un fet que va passar dues vegades: el 1984 amb l’Athletic Club i el 1989 amb el Reial Madrid. A partir del 1996, però, la situació va canviar, i en cas d’un mateix guanyador s’instaurava que el títol l’havien de disputar el guanyador amb el subcampió de Copa, el torneig que organitza la RFEF. Aquell any l’Atlètic de Madrid es va enfrontar amb el Barça, subcampió de Copa, i el triomf va ser per al conjunt blaugrana, que aleshores entrenava el nouvingut Bobby Robson.

Una proposta de Núñez

La Supercopa d’Espanya es va crear el 1982, aprovada a l’assemblea anual de la Federació Espanyola. Va ser una proposta de Josep Lluís Núñez, aleshores president del Barça, que pretenia “crear una nova competició per buscar noves fonts d’ingrés que permetin solucionar els problemes econòmics dels clubs aprofitant les dates lliures al calendari”. Aquell 1982 la Reial Societat -campiona de Lliga- aconseguiria la primera Supercopa de la història en derrotar el Reial Madrid a doble partit per un global de 4-1.

El precedent immediat era la Copa Eva Duarte, que durant els anys quaranta i cinquanta també va enfrontar el campió de Lliga amb el de l’aleshores denominada Copa del Generalísimo.

La Supercopa no va ser l’única idea de Núñez per augmentar els ingressos. Imitant el model anglès, que té fins a quatre tornejos oficials per temporada, l’expresident del Barça també va proposar la creació d’una Copa de la Lliga, amb la mateixa finalitat d’augmentar els ingressos, i amb el premi de jugar la UEFA per al campió. La proposta es va acceptar malgrat l’oposició d’alguns equips, però la competició -disputada entre el 1983 i el 1986- no tindria recorregut per l’acumulació de partits que significava en un futbol que encara no estava preparat per disputar regularment dos partits per setmana.

Un trofeu històricament menor

Dels trofeus que es disputen durant la temporada, sempre s’ha considerat el de menys importància. De fet, en els seus inicis no es disputava durant el mes d’agost sinó que es feia a la meitat de curs -molt sovint al desembre-, i en dues edicions consecutives (1986 i 1987) no es va arribar a disputar perquè el Reial Madrid i el Saragossa no van aconseguir trobar cap data.

A mitjans dels anys 90, amb la irrupció de les plataformes digitals i l’increment del preu dels drets televisius, la Federació va acceptar modificar les regles i que la Supercopa d’Espanya es disputés cada temporada durant el mes d’agost, actuant com un aperitiu de la Lliga.

stats