Esports 24/02/2017

L'odissea a la pista d'Adrián Solano, l'esquiador que no havia vist mai la neu

La participació del veneçolà al Campionat Mundial d'esquí de fons a Lathi (Finlàndia) ha fet la volta al món

Ara
3 min
Adrián Solano

BarcelonaPrimer va estar a punt de generar un conflicte diplomàtic entre els governs francès i veneçolà, després va ser desqualificat i finalment ha reconegut que no havia vist mai la neu. Adrián Solano, que malgrat tot assegura que s'ho va passar "de meravella", va ser el curiós protagonista del Campionat Mundial d'esquí de fons que se celebra a Lathi (Finlàndia) des de dimecres.

El vídeo de l'actuació de l'esquiador durant la prova de 10 km ha fet la volta al món. Des de la seva sortida a pista es fa evident que no sap esquiar. El jove, de 22 anys, cau durant el recorregut, trenca un dels bastons i fins i tot surt del camí. El van desqualificar en el quilòmetre 6 però ell va continuar fins que va creuar la línia de meta, amb un gran somriure. Després Solano va admetre davant de diversos mitjans que era el primer cop que trepitjava la neu. I doncs, què hi feia en un Mundial d'esquí?

"A Veneçuela no hi neva"

Solano va assegurar que havia complert el seu somni en creuar aquella línia de meta. Portava un any entrenant-se, però com que a Veneçuela no hi neva, el jove practicava una modalitat d'esquí sobre rodes anomenada 'rollerski', segons informa la CNN.

El 16 de gener Solano va arribar a París amb l'objectiu de viatjar a Suècia, on volia entrenar-se un mes sobre neu per acostumar-se al nou terreny abans de fer la prova. Un cop a París la gendarmeria francesa el va deportar al seu país en considerar-lo un immigrant irregular. Els agents no es van creure que participés en un Campionat Mundial d'esquí perquè van al·legar, segons ell mateix va relatar a la CNN, que "a Veneçuela no hi ha neu".

El succés gairebé va provocar un conflicte diplomàtic entre França i Veneçuela. La cancellera veneçolana, Delcy Rodríguez, va manifestar a Twitter que el govern del país presentaria una queixa oficial contra aquesta deportació.

Solano va aconseguir participar finalment a la prova, però va lamentar no haver disposat del mes que havia previst per entrenar amb neu, la qual cosa va anar en perjudici de la seva actuació. Malgrat tot s'alegra d'haver aconseguit creuar la línia de meta, i va assegurar a la CNN que es va sentir "com un nen" quan va tocar la neu per primera vegada.

El Moussambani de la neu

Solano s'ha convertit en una versió sobre la neu del mític nedador guineà en dificultats dels Jocs Olímpics de Sydney 2000, Éric Moussambani, que havia après a nedar només uns mesos abans en una piscina d'un hotel de 20 metres i quan es va trobar en una piscina olímpica se li va fer eterna la prova dels cent metres lliures: va trigar 112,72 segons, més del doble que els seus competidors més ràpids i un temps superior al rècord mundial de 200 metres. A més a més, va haver de nedar sol, perquè havia de disputar l'eliminatòria amb dos nedadors més d'un nivell similar al seu –també convidats amb el sistema que facilita la participació als Jocs de països en desenvolupament–, però els dos rivals van fer una sortida falsa i els van desqualificar.

Després d'aquella experiència, les imatges van fer la volta al món i ell es va professionalitzar, però ja no va poder participar en més Jocs Olímpics perquè a Atenes 2004 va tenir problemes amb el passaport. Posteriorment, va ser l'entrenador de la selecció de natació del seu país.

stats