ESPORTS AQUÀTICS
Esports 16/06/2013

Les traïnyes arriben a Barcelona

La popular competició de rem es trasllada per primer cop al Mediterrani

Martí Molina
2 min

BarcelonaLes regates de traïnyes tenen més d'un segle d'història, tot i que la competició entre embarcacions de rem es remunta alguns centenars d'anys enrere, quan els pescadors lluitaven entre ells per ser els primers a capturar el bonítol al mar i dur-lo al port. La recompensa per al més ràpid és que venia més car el producte. Avui, la lluita per aconseguir un sou millor ha deixat pas a un dels esports més seguits al Cantàbric. És la Lliga San Miguel de traïnyes, que per primera vegada es trasllada al Mediterrani, on aquest migdia es disputarà la primera regata de la temporada.

"La competició de traïnyes és la més important que hi ha a tota la zona del nord durant aquests mesos. Ve a ser el futbol de l'estiu", destaca Iñaki Mikeo, gerent de l'Associació de Clubs de Traïnyes (ACT), l'ens creat el 2003 per professionalitzar la competició.

La Lliga San Miguel és l'equivalent a la Primera Divisió de traïnyes, i té un total de dotze equips. La classificació s'elabora en funció dels resultats de cada prova, on l'embarcació que completa el traçat (de tres milles nàutiques, uns cinc quilòmetres i mig) més de pressa obté el màxim nombre de punts. A final de temporada, l'equip amb més puntuació s'endú la bandera (el trofeu per al guanyador), mentre que els pitjors classificats perden la categoria. "Aquests esports són part de la nostra cultura i els hem de potenciar. Identifiquen el nostre territori", reivindica Mikeo.

La competició només dura tres mesos, però els equips s'entrenen durant tot l'any, sis dies la setmana, per adquirir la forma física necessària i millorar la tècnica. Els equips tenen més remers dels que poden competir un dia (a l'embarcació n'hi ha tretze, a més del patró) i cada equip té el seu entrenador.

Tot plegat s'ha professionalitzat. Els remers més punters s'hi dediquen i viuen de les traïnyes durant tot l'any. I clubs com l'Orio (un dels històrics) té una escola de formació pròpia, l'equivalent a La Masia blaugrana, amb interns.

Promocionar les traïnyes

"Teníem ganes d'acostar-nos al Mediterrani. I pensem que Barcelona és un bon lloc per promocionar tant els esports com la cultura d'Euskadi", comenta Itziar Epalza, viceconsellera de Turisme del govern basc. "Les audiències són molt bones i l'afluència de públic a les regates també. Però tenim poc marge per créixer, així que apostem per sortir fora. Tant de bo això no s'acabi aquí i la gent de Barcelona s'animi a venir-nos a veure. I qui sap si en un futur també s'hi afegeix alguna embarcació catalana", diu Mikeo.

stats