NBA
Esports 07/01/2011

Pau Gasol: "Si torno al Barça, és per ser competitiu al nivell més alt"

Peça clau L'aler-pivot té un paper protagonista en l'equip campió de la NBA, que ara busca reeditar l'anell Barack Obama El va reclamar per jugar un partit amistós a l'agost

àlex Gozalbo
5 min

En el terreny individual, és la teva millor temporada?

Sens dubte és una de les millors. He viscut moltes coses bones i he gaudit molt de com ha anat tot.

Prou bona per ser titular a l'All Star de Los Angeles?

Això és una altra cosa perquè depèn de l'opinió dels aficionats. Les tres ocasions que he jugat l'All Star ha estat per decisió dels entrenadors i si hi torno per aquesta via també serà molt positiu perquè realment són ells qui hi entenen més. Potser els aficionats es guien més per altres coses, com per l'espectacularitat.

Però, et sents entre els millors?

Sí, fa un parell d'anys que sóc al nivell més alt. És un orgull, però he de seguir treballant per mantenir el nivell.

Creus que pots arribar a ser l'MVP (millor jugador de la lliga)?

El meu punt de partida mai no és un objectiu individual. Sempre que hi ha l'èxit de l'equip després poden arribar els reconeixements individuals.

Ara que ja tens dos anells de la NBA, quina fita et queda?

Seguir. La carrera de jugador de bàsquet és limitada i no saps mai quan s'acabarà, perquè sempre pots patir una lesió. Per això, tan sols et queda aprofitar cada moment per seguir aconseguint coses importants.

A la NBA hi ha herois de tota mena. Tu de quin tipus te'n sents?

No ho sé, si la NBA fos una pel·lícula jo seria un dels caps de família. En un esport d'equip és bàsic entendre la importància de cada membre i saber que, sense el treball d'un jugador que potser no és vistós, no guanyes un partit determinat.

D'aquest gran rendiment que estàs tenint, quina part té a veure amb haver-te agafat l'estiu per descansar i no competir amb la selecció al Mundial?

És important perquè feia tres anys que arribava a tres finals de manera consecutiva i després jugava amb la selecció. El meu cos m'estava avisant: o canviava la dinàmica i aturava per algun lloc, o alguna cosa greu em podia passar. Encara que no va ser fàcil, crec que va ser l'adient.

Aquest estiu hi ha Eurobàsquet. No et pregunto què decidiràs, però sí quan ho faràs?

Esperaré al final de temporada perquè depèn de com em trobi en aquell moment. També hi tindrà a veure fins on arribem amb els Lakers. No és el mateix acabar al maig que al juny...

Amb els Lakers, on ets sents més còmode: jugant de quatre o de cinc ?

Sempre m'agrada alternar posicions; tenir la possibilitat de jugar de quatre i de cinc . Normalment té a veure amb si Andrew Bynum és a la pista.

Treballes molt amb Kareem Abdul-Jabbar?

Gairebé gens. El meu primer any als Lakers sí que vam treballar junts, però ara s'ha anat apartant de la dinàmica de l'equip.

Fa uns dies et vas queixar que arriben poques pilotes a dins.

No va ser una queixa, tothom veu que un dels nostres punts forts és el joc interior. Si no l'utilitzem, ens estem perjudicant a nosaltres mateixos. No és una cosa que diguem nosaltres sinó que ho diu la premsa. El tipus de tirs que un equip hauria de voler són els interiors, amb què tens una efectivitat per sobre del 50%. Hem de seguir lluitant perquè les pilotes arribin a dins.

El triangle ofensiu fa més difícil jugar als Lakers?

No, en principi és fins i tot més fàcil jugar amb aquest sistema i amb aquests companys. La qualitat dels jugadors facilita molt la creació dels espais. Aquest sistema dóna moltes opcions, simplement has de llegir com t'estan defensant.

L'equip està rebent crítiques. Què està fallant?

Estem tenint massa sotracs en les darreres dues setmanes. La falta de ritme i de confiança d'alguns companys ens ha passat factura. No trobem la unitat que hauríem de tenir i els equips aprofiten aquestes esquerdes.

A qui veus més fort per competir per l'anell?

Tampoc hem jugat contra alguns equips punters com Boston, Dallas o Orlando. Miami em va agradar molt i Sant Antonio és un equip molt sòlid. Encara queda molta temporada.

Què recordes del partit amistós que vas jugar amb Obama al mes d'agost?

Va ser un dia increïble, inoblidable i molt especial per a tothom que va participar en aquell partit. Hi havia estrelles de la NBA com LeBron James, Melo Anthony, Kobe Bryant, Derrick Rose, Joakim Noah o Baron Davis i exjugadors com Magic Johnson, Alonzo Mourning i Bill Russell. Obama anava al meu equip.

Per a la gent que idolatra la NBA, què és el que trobes més dur?

El ritme de partits és molt elevat i pràcticament no parem quiets. Anem d'hotel en hotel i de molts viatges arribem de matinada. És dur i passes nou mesos sense descansar. Jo em sento molt afortunat, però no és fàcil.

Quan parlen d'expandir la NBA a Europa, què penses?

Pot ser una idea, però a veure com ho quadren. No crec que succeeixi en els propers anys, encara tardarà una mica. Suposo que faran una conferència a Europa, però això també trauria al·licient a algunes de les lligues. Hi hauria una fricció i s'hauria de veure com ho accepta l'afició. Serà curiós de veure.

Et planteges tornar a jugar a Europa? Al Barça?

No ho sé, m'agradaria. Quan vaig marxar del Barça sempre vaig dir que, quan acabés la meva etapa als Estats Units, m'agradaria tornar al Barça, però a la vegada hauré de tenir en compte les circumstàncies i com em trobo quan acabi aquí. Si torno al Barça, és per ser competitiu i per estar al nivell més alt. No estaré al nivell que estic ara i, per a un jugador que sempre ha estat al nivell més alt, acceptar que el teu moment està passant sempre és complicat.

Kobe Bryant li va reconèixer a l'Antoni Bassas que és seguidor del Barça.

Sí, és cert. Es va enamorar de com jugava el Barça de Ronaldinho i des de llavors el segueix. El dia del 5-0 estàvem entrenant i ens van anar cantant els gols.

Et preocupa el lockout ?

Sí, clar, perquè significaria que deixaríem de jugar per un temps indeterminat i, per reprendre la temporada, s'hauria d'arribar a un acord. Ara mateix les exigències dels propietaris són molt radicals.

En aquesta situació, què li aconsellaries a Ricky Rubio?

Esperar a veure què passa. Si hi ha un lockout , jo intentaria jugar. Suposo que els jugadors que no tenen contracte i poden aniran uns mesos a Europa.

Et preocupa si Phil Jackson seguirà a la banqueta dels Lakers?

No, perquè és una cosa que no està al meu abast, és una decisió seva molt personal. Fa molts anys que té un nivell espectacular i potser li ve de gust fer una altra cosa... És respectable.

El teu germà Marc està seguint les teves passes. Li ha arribat el moment de fer el salt?

M'agradaria que pogués seguir evolucionant com a jugador i que pogués estar en una posició que li permetés jugar i guanyar partits de play-off . Però la decisió no depèn totalment d'ell.

Si marxa dels Grizzlies, t'agradaria que fos als Lakers?

El que sigui millor per a ell. Si segueix a aquest nivell, tindrà opció a un contracte considerable i no hi ha gaire equips que puguin tenir aquest espai.

stats