SOBREPOSAR-SE A LES BAIXES Reportatge
Esports 24/02/2011

El timó no li crema

Albert Solé
3 min
INIESTA, IMPRESCINDIBLE És l'únic jugador del Barça  que ha jugat els 24 partits  de Lliga disputats, i tots com  a titular. Dissabte serà el 25è,  i fent de Xavi.

BarcelonaQuan fa setmanes Carles Puyol es va lesionar el genoll i Abidal el va substituir, alguns culers va patir. Ara ja no. Quan diumenge Víctor Valdés també va ser baixa contra l'Athletic i va haver de sortir Pinto, part de la grada del Camp Nou es va neguitejar. Però quan dimarts es va saber la lesió muscular de Xavi Hernández al soli -no té res a veure amb els seus malmesos tendons d'Aquiles- van ser molt pocs els que es van posar les mans al cap. "Cap problema, tenim Iniesta", va pensar la majoria.

I és que Andrés Iniesta ja no és aquell glop de llet mut que va pujar del filial amb divuit anys. Ni el primer canvi en cada partit de l'era Frank Rijkaard. Iniesta ha crescut amb Guardiola a la banqueta i a la selecció espanyola, on ha fet un pas endavant i, com Xavi, sap que n'és un dels líders. Quan el de Terrassa és al camp, el manxec sap quin és el seu rol, i quan no hi és també, i no li tremola el pols a l'hora d'agafar el timó. Fins i tot aquest diumenge contra l'Athletic, amb Xavi Hernández a la gespa, Iniesta veia que s'escapaven dos punts importants del Camp Nou amb 1-1 i va decidir intervenir-hi. Les jugades dels dos gols van néixer de les botes de Xavi, però el recital del de Fuentealbilla prenent la iniciativa del joc va ser sublim.

Quan el partit és clau: Iniesta

En els únics quatre partits de Lliga que s'ha perdut Xavi Hernández per lesió abans del de dissabte, i en el de Champions amb alguna cosa en joc, Pep Guardiola sempre ha triat Iniesta per dur les regnes de l'equip, menys en un. A Saragossa el tècnic va provar un invent amb un 3-4-3 i el de Fuentealbilla va fer d'extrem, i contra el Rubin Kazan amb la feina feta va ser suplent.

"L'Andrés és un jugador que l'any passat va tenir moltes lesions i que aquest any està a un nivell extraordinari. Fa molts gols i estem molt contents amb ell. Dóna superioritat al centre del camp i pot arribar per bandes. Està a un gran nivell, extraordinari, i s'ho mereix", valorava ahir així Xavi Hernández el seu substitut aquest dissabte.

El mite dels hereus del '4'

Una de les llegendes més conegudes de la història blaugrana, que ja és un mite, és aquella que diu que un dia estaven junts a la grada del Miniestadi Pep Guardiola -encara en actiu- i Xavi Hernández -acabat de pujar del filial- mirant un partit del futbol base, i el del Santpedor li va dir al terrassenc: "Tu em substituiràs a mi, però aquest et substituirà a tu". I ho va dir assenyalant un marrec anomenat Andrés Iniesta. El capità blaugrana llavors, i ara l'entrenador, li va dir això -si és que va ser realment així-, quan el Barça jugava amb la figura del 4 com a jugador creatiu. La realitat, però, no ha sigut ben bé així, ja que el manxec i Xavi conviuen en el mateix vestidor des de fa molt de temps. A més, l'evolució del futbol del Barça ha fet que el 4 a l'estil Guardiola s'hagi transformat en un 4 a l'estil Busquets, i que els hereus de l'actual tècnic s'hagin reconvertit en falsos interiors, cadascun amb un paper diferent. Això sí, quan Xavi no hi és, no hi ha ningú millor que Iniesta, i està ben a prop.

stats