Esports 24/07/2011

Un primer tast insípid

El Barça va empatar (0-0) el primer partit de l'estiu en el centenari del Hajduk Split. Guardiola va fer jugar dos equips completament diferents en cada part, i Thiago i Iniesta van estar per sobre de la resta.

Albert Solé

Barcelona.Qualsevol resultat que s'hagués produït ahir a Split no hauria permès treure cap tipus de conclusions, i, per tant, d'un empat a zero, tampoc. El Barça només fa sis dies que va començar a treballar, mentre que el Hajduk ja ha començat la lliga del seu país i dimecres juga prèvia de l'Europa League. Guardiola va quedar satisfet del que va veure sobre el camp, tenint en compte que, posat a reforçar-se amb nanos del filial, n'hauria escollit d'altres que ara estan preparant el Mundial sub-20 i jugant el sub-19, i no Armando o Jonathan Soriano, amb qui no compta per al primer equip.

L'equip de la primera meitat, que només tenia Valdés i Villa de l'equip titular de l'any passat, a més d'Afellay, Keita, Fontàs i Thiago del primer equip, va fer uns 45 minuts força correctes pel que fa a control del joc i possessió de la pilota. En aquest aspecte, ha destacat per sobre de tots Thiago Alcántara, que no semblava que jugués el primer partit de la pretemporada pel que fa a la intensitat amb què va disputar la primera meitat. David Villa va tenir la primera ocasió de gol amb un xut al pal en una rematada enverinada des de fora de l'àrea als setze minuts. D'ocasions de debò, però, el Barça només va tenir aquesta i una altra de Thiago a les acaballes de la primera meitat. L'estrella de l'últim Europeu sub-21, que va guanyar la selecció espanyola, va agafar la pilota a la zona de tres quarts del camp, i després de driblar dos jugadors del Hajduk va xutar des de la frontal de l'àrea. El porter croat va desviar la pilota amb els punys com va poder. La defensa del Barça, però, també va patir una mica al darrere amb la velocitat del davanter del Hajduk Tomasov, que en dos contracops va posar en evidència la línia defensiva formada per Dalmau, Armando, Fontàs i Lobato. Valdés va tallar el primer un contra un amb Tomasov amb una acció de porter argentí, amb el genoll clavat a terra, i en el segon, el croat va posar malament la cama quan ho tenia tot a favor per marcar. Cal destacar d'aquesta defensa blaugrana de la primera part, que Armando és un jugador que no compta ni per a Eusebio, però no troba equip, i Cristian Lobato -acabat de fitxar de l'Hospi per al filial- no és lateral, sinó extrem. Al mig del camp també hi havia un altre jugador del filial, Jonathan dos Santos que, tot i tenir un peu fora del Barça després de l'escàndol amb la selecció mexicana, podria quedar-se per ocupar el buit que deixarà Oriol Romeu al mig del camp d'Eusebio. A dalt, també hi va jugar l'andalús Carmona, amb una actuació molt grisa.

Tal com estava previst, a la segona meitat Pep Guardiola va canviar completament l'onze inicial -va substituir els 11 titulars per 11 de nous- per no carregar innecessàriament les cames del futbolistes en el primer partit de la pretemporada. Si en els primers 45 minuts l'home del partit va ser Thiago, en els segons va ser Andrés Iniesta. El jugador manxec, que duia el braçalet de capità, intimidava el Hajduk cada vegada que agafava la pilota i es passejava per la frontal de l'àrea. Jonathan Soriano -pitxitxi de Segona Divisió amb 32 gols, que encara no ha trobat equip- no va poder aprofitar cap de les passades entre línies que li va servir Iniesta. De totes maneres, encara que d'accions de perill reals n'hi va haver tan poques com en la primera part, el joc va ser més fluid i Guardiola en va quedar més satisfet. En canvi, el Hajduk quasi va desaparèixer del camp en la segona meitat i només un xut de falta desviat per la barrera va obligar Pinto a intervenir als dos minuts de la represa.

Jeffren Suárez, que sap que ni Guardiola ni Zubizarreta el volen aquesta temporada al primer equip, no va aprofitar els minuts que va tenir, tret d'un xut en el primer minut que quasi va sorprendre el Hajduk. La resta de jugadors del filial que van jugar -Balliu, Rosell, Riverola i Cuenca- van complir amb escreix amb el que els va demanar Guardiola. Possiblement, molts també viatjaran a Munic dimarts que ve per jugar la Copa Audi.