OPERACIÓ PORT
Esports 12/02/2013

La taca d'Eufemiano s'escampa

"L'esport espanyol té molt per amagar", diu un exciclista alemany que va dopar-se amb ell

Albert Solé
3 min
L'HORA DE LES DECLARACIONS DELS CICLISTES 'PENEDITS' Jörg Jaksche va ser un dels dos ciclistes que van parlar ahir davant la jutge com a testimonis.  L'alemany va admetre que ja feia vuit anys que es dopava abans de tractar-se  amb el doctor Eufemiano Fuentes, a partir del 2005.

Barcelona.Després del vuitè dia de judici de l'operació Port, la sensació que no només el ciclisme quedarà afectat en tot aquest procés s'estén com una taca d'oli. Ahir l'exciclista alemany Jörg Jaksche, tractat pel doctor Eufemiano Fuentes, en una entrevista publicada al diari francès Le Monde , prèvia a la seva declaració davant la jutge del cas, va dir una frase molt contundent: "L'esport espanyol té molt a amagar". Jaksche, que va ser client del doctor canari, el principal acusat de l'operació Port, també va assegurar: "Tinc seriosos dubtes sobre la voluntat de la justícia espanyola d'anar fins al final d'aquest cas", en relació al fet que la jutge no volgués escoltar el nom dels ciclistes i altres esportistes tractats per Eufemiano, tal com el doctor estava disposat a fer. El ciclista alemany, que va assegurar que va anar a tractar-se amb el doctor canari perquè l'hi va dir el seu director a l'equip ONCE, Manolo Saiz, també acusat en aquest judici, va dir: "Normalment un jutge intenta tenir totes les informacions que li permeten aclarir un cas, a Alemanya almenys és així". I va afegir: "Hi ha massa interessos en joc en l'esport espanyol".

Futbol, tenis i atletisme

Aquestes declaracions explosives de Jörg Jaksche a la premsa van ressonar a les parets del jutjat on van declarar ahir ell i l'italià Ivan Basso. El ciclista alemany va admetre que feia vuit anys que es dopava regularment -des del seu primer any de professional, el 1997- abans de començar a tractar-se amb el doctor Fuentes. "No m'hi va obligar ningú, però eren les expectatives que hi havia, per això cobrava, i per això vaig arribar a Fuentes". Jaksche va dir que mai es va creuar amb cap altre esportista a la consulta d'Eufemiano Fuentes, però va comentar que el doctor li havia dit que va anar al Mundial d'Alemanya de futbol del 2006 i que també tractava tenistes i atletes.

Ivan Basso, encara en actiu després de complir una sanció de dos anys per dopatge, va deixar molt clar que si ell es va posar en contacte amb Eufemiano Fuentes va ser perquè des de petit volia "ser el millor corredor del món" i que pensava que podria millorar el seu rendiment amb el mètode de congelació de la sang del doctor canari. Basso va dir: "Crec que sóc l'únic que ha pagat per tot" -va ser sancionat dos anys pel Comitè Olímpic Italià (CONI)-. També va comentar que volia declarar perquè ho troba "moralment just".

Contador, en persona

Les declaracions de Basso i Jaksche es van allargar tant, que es va ajornar fins avui la compareixença del ciclista espanyol Marcos Antonio Sande. A banda, la jutge del cas, Julia Patricia Santamaría, no va acceptar la petició d'Alberto Contador, que volia declarar en qualitat de testimoni per videoconferència, i l'obligarà a anar al jutjat penal número 21 de Madrid en persona el 22 de febrer. Ahir també es va saber que el principal acusat, Eufemiano Fuentes, va decidir canviar d'advocat per "discrepàncies" amb la línia de defensa. Així, Julián Pérez Templado deixa de tenir com a client Fuentes, però continuarà portant la defensa de dos acusats més de l'operació Port, els exdirectors d'equips José Ignacio Labarta i Vicent Belda. El nou advocat de Fuentes és Tomás Valdivieso, que ha acceptat continuar la feina del seu predecessor sense haver de tornar a llegir-se tota la informació, tal com temien els advocats de l'acusació, per dilatar més el procés.

Investiguen Cipollini

El Comitè Olímpic Italià va anunciar ahir que inicia una investigació sobre la presumpta relació entre l'exciclista Mario Cipollini i el doctor Eufemiano Fuentes. El diari italià La Gazzetta dello Sport va publicar aquest cap de setmana uns documents en exclusiva sobre el suposat programa de dopatge elaborat per Fuentes per a Cipollini entre el 2001 i el 2004. Cipollini, un dels millors esprintadors de la història, va emetre un comunicat en què afirmava que les informacions de La Gazzetta són "absurdes" i es va mostrar disposat a sotmetre's a qualsevol prova hematològica perquè es pugui comparar la seva sang amb la de les bosses d'Eufemiano Fuentes.

stats