FUTBOL INTERNACIONAL
Esports 10/08/2011

El club sorgit del no-res que vol fitxar Eto'o a cop de talonari

Toni Padilla
2 min
El club sorgit del no-res que vol fitxar Eto'o a cop de talonari

L'Inter de Milà va rebre ahir al seu elegant palau del cèntric Corso Vittorio Emanuele una delegació que arribava per intentar fitxar Samuel Eto'o. Els emissaris representaven l'Anzhi de Makhatxkalà, un club poc conegut però amb un munt de diners a la cartera.

L'Anzhi és un club rus destinat a fer soroll. Ahir va oferir 30 milions d'euros a l'Inter per fitxar Eto'o, i al jugador li ofereix un sou astronòmic: gairebé 20 milions d'euros a l'any. Eto'o, que dubta del nou projecte de l'Inter, ja hauria acceptat l'oferta de l'Anzhi i ara només faltaria l'acord entre els clubs perquè el camerunès marxi al Caucas per fer gran un equip sorgit del no-res.

L'Anzhi no era res fins aquest any. Fundat amb la fi de la Unió Soviètica, el 1991, a la principal ciutat de la República del Daguestan, el club ja va fer prou d'arribar a Primera amb el suport del govern d'aquesta regió, rica en recursos naturals però inestable. Inestable perquè és un conglomerat d'ètnies, la major part de les quals de religió musulmana. Veí de Txetxènia, el Daguestan pateix el terrorisme islamista, com altres regions d'una zona conflictiva des de temps immemorials, com gairebé tot el Caucas. I també des de temps immemorials, Rússia intenta dominar la zona. I una arma moderna per fer-ho és el futbol.

A Rússia el futbol és una eina política que en mans del govern s'utilitza per reforçar el poder de Moscou en regions riques però amb el risc de sentir-se temptades d'allunyar-se de la mare Rússia, especialment al Caucas. Tres equips d'aquesta zona són a Primera amb projectes ambiciosos: l'Spartak de Naltxik (Kabardínia-Balkària), el Terek Grozni txetxè i l'Anzhi. Tots tres són presidits per polítics del partit de Putin, Rússia Unida.

Lògicament, si l'Anzhi aspira a fitxar Eto'o és perquè té diners. I si té diners és perquè el govern de Medvédev i Putin ho vol. En aquest cas els rubles els posa des del gener del 2011 l'empresari Suleyman Kerimov. Segons Forbes , Kerimov és propietari de la 136a fortuna del món. Diputat de la Duma, Kerimov és un dels polítics de confiança del president rus, Dmitri Medvédev.

Gràcies a diferents negocis estranys i a la seva militància política, Kerimov va fer carrera política i amb 33 anys ja deixava el Daguestan per ser parlamentari a Moscou, on formaria part de la comissió d'esports i de la de seguretat. Kerimov no trigaria gaire a pujar a la cambra principal de la Duma, on encara forma part d'una comissió centrada en les inversions de capital. Amb tanta informació sobre inversions, ell, curiosament, es dedica a les inversions, a comprar i vendre empreses. Investigat per la justícia, Kerimov és una peça clau per mantenir estable el Daguestan, i una de les seves maniobres ha estat comprar l'Anzhi i invertir-hi una milionada per fer-lo gran. I de passada unir els destins d'aquesta regió amb els de Moscou, on Kerimov va fer fortuna al costat de Medvédev.

stats