Pilota d'Or
Esports 07/01/2013

El 'soccer' surt reforçat en la roda de premsa de les jugadores i tècnics de futbol femení

Abby Wambach i Alex Morgan, les dues candidates nord-americanes a Millor Jugadora, han centrat el protagonisme de les preguntes per davant de l'habitual Marta. La seleccionadora Pia Sundhage guanya la partida a Bruno Bini (França) i Norio Sasaki (Japó)

Natalia Arroyo
2 min
D'esquerra a dreta, Marta Vieira, Alex Morgan i Abby Wambach, candidates a millor jugadora FIFA

Zuric (enviada especial)La gala de la Pilota d'Or ha començat amb la roda de premsa de les millors jugadores i els millors tècnics del futbol femení, amb un clar protagonisme per a les representants nord-americanes, or olímpic a Londres. Alex Morgan i Abby Wambach aspiren a recollir el lideratge del 'soccer' de Mia Hamm, gran referent dels Estats Units, i han centrat bona part de les preguntes dels periodistes, interessats en la nova lliga, els seus inicis i la bona entesa del seu joc d'atac. La seva entrenadora fins al setembre, Pia Sundhage, ara tècnica de Suècia, també ha guanyat la partida als seus rivals al podi, Bruno Bini (França) i Norio Sasaki (Japó).

Les tres candidates a Millor Jugadora 2012, Marta Vieira, Alex Morgan i Abby Wambach han confessat que és un "privilegi" formar part del podi d'aquest any. "És un honor per a mi ser aquí, al costat de les jugadores més importants del món", ha comentat Morgan, també coneguda com a 'Baby Horse'. "Compartir aquest moment amb Marta, que ha guanyat aquest premi cinc cops i és, probablement, la millor futbolista de la història, és un autèntic plaer", ha afegit Wambach. La veterana Marta, habitual d'aquesta gala, ha tornat a insistir que és un premi "ser una de les escollides d'entre tant bones jugadores que hi ha actualment".

Les dues nord-americanes, que aspiren a recollir l'herència de Mia Hamm, l'única futbolista dels Estats Units premiada com a millor jugadora mundial, han lloat la figura de l'exfutbolista. Wambach, que hi va coincidir, ha assegurat que "Mia Hamm va tenir un paper molt important" en la seva carrera quan començava. "Tenim una actitud similar quan competim i ella em va ensenyar moltes coses abans dels grans esdeveniments", ha afirmat Wambach.Morgan també ha reconegut que Hamm és "tot un referent" per a ella.

S'ha obert el debat sobre si és beneficiós que les noies més petites comencin a jugar amb nois abans de competir exclusivament en lligues femenines. "Celebro que les noies que destaquen als Estats Units tinguin l'oportunitat de formar-se amb noies des de petites, no com quan jo començava", ha explicat Wambach. "Seria perfecte jugar en equips mixtes. El més important és jugar", ha comentat Pia Sundhage. Norio Sasaki, seleccionador japonès, reconeix que és bo per a les nenes que s'iniciïn amb nois.

Sobre la nova lliga professional nord-americana, Wambach ha comentat que "és lamentable" que els projectes anteriors (WUSA i WPS) no s'hagin pogut mantenir per problemes econòmics i ha celebrat, com també Alex Morgan, que totes les internacionals tinguin un calendari tan complet en aquest 2013, a diferència d'aquest any, sense lliga professional. Sobre l'absència de grans títols amb la selecció, la brasilera Marta ha admès que a la 'canarinha' "té talent però li falta sang freda i calma per jugar partits decisius".

Bruno Bini, candidat francès, amb un to crític, ha reconegut que, tot i estar "molt ben acompanyat amb tres grans jugadores", troba a faltar alguna altra futbolista al podi. "Però la Champions League femenina [que va guanyar l'Olympique de Lió] no diu gaire a algunes confederacions", ha analitzat.

stats