WATERPOLO
Esports 31/03/2013

Les retallades posen en perill l'equip femení de Grècia

La participació del campió al Mundial de Barcelona penja d'un fil

Marta Campderrós
2 min
Les retallades posen en perill l'equip femení de Grècia

BarcelonaDe l'Olimp a l'infern. La crisi de Grècia ha sacsejat tots els àmbits possibles, entre els quals el món de l'esport. Amb el país intervingut per les exigents mesures pressupostàries de la troica , els problemes financers de les federacions esportives s'agreugen cada cop més. El reelegit president del Comitè Olímpic Grec (HOC), Spyros Capralos, va alertar fa uns dies de l'empitjorament de la situació: "Durant els pròxims quatre anys les coses seran molt difícils per a la societat grega, i més difícils per a l'esport".

Enmig d'aquest pessimisme generalitzat, els joves esportistes grecs lluiten per donar llum entre tanta foscor. Alexandra Asimaki, millor waterpolista del món el 2011, n'és un bon exemple. En els últims tres anys ha guanyat amb la seva selecció dues medalles de plata en Europeus (Zagreb 2010, Eindhoven 2012) i una d'or, aconseguida al Campionat del Món de Xangai el 2011.

L'Alexandra parla un castellà quasi perfecte, ja que el va aprendre durant la temporada que va jugar al CN Ciudad de Alcorcón (2006-2007). Actualment forma part del Vouliagmeni NC, l'equip d'Atenes que s'enfrontarà al CN Sabadell a les semifinals de la final four el 26 d'abril a Eger, Hongria. El Vouliagmeni és el millor club de waterpolo a Grècia juntament amb l'Olympiacos: "Fa uns anys la lliga tenia més emoció. Ara la majoria dels clubs d'aquí tenen problemes econòmics i han deixat de ser competitius", diu l'Alexandra. L'endeutament dels equips grecs ha provocat que es redueixi el nombre d'instal·lacions. "No tenim piscines per entrenar-nos perquè l'aigua està freda. Els clubs necessiten ajuda de les federacions, que no tenen diners", afegeix.

Al novembre el president de la federació grega de natació, Dimitris Diathesopoulos, va explicar que la delegació per a Barcelona 2013 s'hauria de reduir per raons financeres. "És horrible, però la realitat és que no hi ha diners. Aquest any tenim un 30% menys de pressupost", diu l'Alexandra. La situació és tan complicada que s'ha posat en dubte la participació de l'equip de waterpolo femení al Mundial d'aquest estiu. "En aquests últims dies es comenta que potser no hi podrem anar. Fins ara hem sigut en totes les competicions. Ningú sap què passarà demà", conclou.

Els plans del govern hel·lè són que les federacions es financin amb inversions privades per evitar que desapareguin. L'Alexandra explica que una empresa d'apostes esportives s'ha interessat per l'equip nacional, però encara no hi ha cap acord de patrocini. Tot i això, la jove waterpolista és optimista amb les generacions que pugen: "Tot i la crisi, el waterpolo grec va molt bé. Aquests últims anys l'absolut femení ha seguit guanyant i les categories inferiors també han aconseguit més medalles. La crisi ens ha fet més forts".

El canvi de mentalitat de la població grega pot ajudar a millorar la situació del país. "El pensament dels grecs en aquests últims anys ha sigut: jo m'ho passo bé i no m'importa la resta. Grècia no ha tingut un sentiment de voler avançar", afirma l'Alexandra. La jove de 24 anys, però, desitja treure alguna cosa positiva de tot això i manté l'esperança en les noves generacions. "Si ets a la piscina i algú t'empeny avall, tu treus tota la força que tens dins per poder respirar. Això és el que hem de fer els joves, perquè som nosaltres els que salvarem Grècia. No deixarem que ens enfonsin", conclou.

stats