BARÇA
Esports 29/08/2011

Les quatre de Cruyff, el nou repte

Albert Solé
3 min
UN EQUIP PER a LA HISTÒRIA El 10 de març del 1999 el Barça va retre un homenatge al Dream Team i a Johan Cruyff. D'aquí un temps hauran de fer el mateix amb l'equip actual.

Amb una setmana de retard el Barça comença la defensa del títol de Lliga al Camp Nou rebent la visita del Vila-real. I no és una defensa qualsevol, ja que en cas de tornar a aconseguir el títol suposaria la quarta Lliga consecutiva, les mateixes que va encadenar Johan Cruyff com a entrenador blaugrana, un mite i encara una referència per a molts barcelonistes, inclosos el mateix Guardiola. Divendres el de Santpedor va superar el seu mestre amb el 12è títol com a entrenador del Barça -l'holandès n'acumula 11- i ara el repte col·lectiu de l'equip és igualar les quatre Lligues consecutives del Dream Team , del qual formava part Guardiola.

Ho va dir Gerard Piqué el dia 9 de juny en un acte promocional de Nike: "Volem la quarta Lliga, com el Dream Team, i ser els primers a guanyar dues Champions consecutives, que ningú ho ha aconseguit amb el format actual". Tot i que encara no és capità -aviat ho serà-, Piqué és una veu autoritzada del sentiment del vestidor. Per a aquesta generació de futbolistes, que molts d'ells només recorden vagament aquell equip perquè encara eren massa petits, seria molt important. De moment ja han guanyat dues Lligues de Cam pions més que el Dream Team, però les quatre Lligues encara és una fita mítica. Com sempre, Pep Guardiola ja fa temps que va voler treure transcendència a aquesta fita en cas d'aconseguir-la: "Mai igualarem la generació del Dream Team, ells van ser els primers, i el fet de ser el primer a guanyar quatre Lligues seguides és més important que cap altra cosa", deia el tècnic el dia abans d'aconseguir la tercera Lliga consecutiva al camp del Llevant.

Sigui com sigui, l'al·licient d'empatar la fita de les quatre Lligues del Dream Team de Cruyff -comptant que el Barça mai abans ni després d'aquell període (90-94) n'havia aconseguit més de dues consecutives (5 vegades)- és el gran caramel per a un grup de jugadors que ja ho ha guanyat tot però que encara no es vol aturar a comptar copes i rècords: això ja ho faran el dia en què s'acabi el somni en què estan immersos, sigui quan sigui. De moment han demostrat que saben trobar cada temporada una motivació nova per seguir corrents, per seguir sent millors -o intentar-ho- que l'any anterior. I si algun dia no veuen motius per córrer, sempre poden pensar en Mourinho, que els ajuda molt.

De fet, les ganes d'igualar o superar l'etern rival en estadístiques diverses quasi sempre hi serà, ja que, a pesar dels domini actual dels blaugranes, el regnat del Reial Madrid ha durat molts anys durant llargs pe ríodes de temps i encara conserves molts rècords. En el cas de Lligues consecutives, el Madrid n'ha aconseguit cinc de seguides i dues vegades. El primer cop va ser en l'època dels Di Stéfano, Puskas i companyia, que van guanyar totes les Lligues des del 1960 fins al 1965. Aquestes Lligues -perquè abans la Copa d'Europa només la jugaven els campions del torneig de la regularitat o al vigent campió de la mateixa competició internacional- també van permetre al Madrid guanyar cinc màxims guardons europeus consecutius. Aquest rècord, tal com està el futbol actual, segurament és inabastable per a ningú, però el de les cinc Lligues consecutives sí que és viable si els blaugranes no afluixen el ritme. Les 31 Lligues en total dels blancs i les 9 Copes d'Europa encara estan lluny, però no són pas impossibles d'igualar.

Un fita europea

Ni el gran Manchester United ni el Bayern de Munic tenen quatre Lligues consecutives. De fet, a Alemanya i a Anglaterra cap equip no ho ha aconseguit mai. A Itàlia sí, ja que fins que el Milan va guanyar l'última Lliga, l'Inter n'havia encadenat cinc de consecutives (2005-2010), tot i que s'ha de dir que la primera no la va guanyar al camp sinó als despatxos, per la desqualificació del Juventus de Torí a causa d'un escàndol de corrupció. A França, l'Olympique de Lió en va guanyar set de seguides, i l'Olympique de Marsella, quatre.

stats