Esports 29/07/2011

La primera acció de responsabilitat que es presenta a tot l'Estat

Martí Molina
2 min
Joan Laporta i la junta directiva del 2006.

Barcelona.L'actual junta directiva del Barça va tirar endavant, ahir, la primera acció de responsabilitat que es presenta a tot l'Estat des que es va crear la normativa el 1990. Això implica que no hi ha jurisprudència i, per tant, molts interrogants per resoldre.

1. Què és una acció de responsabilitat?

És un mecanisme inclòs dins la llei de l'esport 10/1990. Permet que un directiu o una junta que no hagi desenvolupat correctament la seva tasca al capdavant del club hagi d'assumir la seva responsabilitat i rescabalar els danys originats a l'entitat. En el cas concret del Barça, hauria de respondre d'un deute de 47,6 milions d'euros.

2. A qui afecta?

A la disposició addicional setena, punt 4, de la llei de l'esport, s'especifica que "els membres de les juntes directives [...] respondran de manera mancomunada dels resultats econòmics negatius que es generin durant el període de la seva gestió". Els serveis jurídics del Barça interpreten que aquests responsables són la "junta cessant" del club. És a dir: el president Joan Laporta, Alfons Godall, Joan Boix, Rafa Yuste, Albert Perrín, Jaume Ferrer, Josep Cubells i Alfons Castro. Els únics vuit directius que van formar part íntegrament de la junta blaugrana des de les eleccions del 2003 i fins a les del 2010.

3. Qui l'ha presentada?

L'ha presentada l'actual junta del Barça, després que l'assemblea de compromissaris del passat 16 d'octubre del 2010 aprovés la proposta presentada per la pròpia directiva de Sandro Rosell. La votació es va resoldre per només 29 vots (468 a favor, 439 en contra i 113 en blanc).

4. Què pot comportar per a l'anterior junta directiva?

Cal destacar que aquesta demanda és per la via civil, i que en cap cas pot comportar una pena de presó. En el cas que els directius demandats fossin considerats culpables, s'haurien de fer càrrec del deute de 47,6 milions. Tanmateix, si algun d'ells no pogués afrontar el pagament, se li faria un embargament dels béns personals. Al banda d'això cal recordar que l'anterior junta va contractar una assegurança que cobria 25 milions d'euros en cas de pèrdues. Feta la resta (22,6 milions), cadascun dels vuit directius responsables hauria de pagar 2,8 milions.

5. Com es pot defensar la junta de Joan Laporta?

La junta directiva pot argumentar que no té cap responsabilitat, i els membres ho poden fer de manera individual o col·lectiva. Tot i això, cal recordar que Joan Laporta va recórrer al Tribunal Suprem els 60 milions de deute de l'últim any de Gaspart, que es van atribuir a la seva junta. En el cas que aquesta demanda prosperés a favor de Laporta, l'acció de responsabilitat quedaria anul·lada ja que el total del seu mandat donaria un resultat positiu.

6. Quan tindrem una resolució final?

Segons els experts, el judici tardaria un mínim d'un any a resoldre's, però es podria arribar a allargar entre tres i quatre anys.

stats