25/02/2013

La precisió de la bala

3 min
El català Jordi Xumetra, actualment a l'Elx, celebra un dels gols. El davanter és titular en l'equip líder de  la Segona Divisió i màxim candidat a pujar de categoria al final d'aquesta temporada.

Vint-i-set anys, acabat de casar al balsàmic entorn de la garrotxina vall de Bianya, amb un nen d'onze mesos que es diu Jan i que para les pilotes que li llança el papa, i titular al líder incontestable de Segona Divisió. A Elx, Jordi Xumetra viu els seus millors anys com a professional. Després d'un play-off perdut per un gol i d'un sotrac en la segona volta que semblava endèmic, enguany un ample avantatge respecte als perseguidors i una defensa que rep un gol cada dos partits porten cada dos diumenges quinze mil il·lusions al Martínez Valero. "La gent d'Elx només té ulls per a l'Elx", afirma Xumetra. "Tenen lluny Barcelona i Madrid, i l'Elx ha estat un grapat d'anys a Primera i sent un dels punters a Segona. A Girona, jo que sóc culer i m'agrada veure grans partits i els millors jugadors, admeto que el Barça em queda a prop. Aquí, en canvi, la gent de la meva generació no ha vist l'Elx a Primera, i em diuen que estan esperant viure un ascens quan em paren pel carrer. Aquí em demanen autògrafs i fotos força sovint, i Elx és el lloc on m'he sentit més professional, més valorat i estimat per la gent i pel club".

Un club, però, amb molts maldecaps comuns a altres entitats del futbol espanyol. Els problemes i les irregularitats en el pagament als futbolistes hi van ser habituals. Ara, l'enfrontament entre el president, José Sepulcre, i el vicepresident, Juan Anguix, es fa més acarnissat dia rere dia. Sepulcre s'aferra al càrrec amb l'afició en contra, pintades incloses a l'estadi, i Anguix l'assenyala com a únic responsable d'una gestió ruïnosa rematada quan la policia va destapar, fa un mes, un escàndol de venda d'invitacions. "La gent que ha entrat al club és solvent, estem cobrant i el dia a dia es gestiona bé", aclareix Xumetra. Certament, Anguix ha aportat al club més d'un milió i mig d'euros. "A més, l'entrenador, Fran Escribà, vol mantenir una bombolla entre el vestidor i el que passa a fora. Ara veiem l'ascens molt a prop, però la Segona es fa molt llarga. Amb la il·lusió dels aficionats i sabent les decepcions d'anys anteriors, ara no podem deixar-lo escapar". Si es puja, el club s'estalviarà pagar els abonaments als socis tal com havia promès a l'estiu en cas de fracàs. "La campanya era bona, però la pressió requeia tota en nosaltres. Sort que la cosa va bé, si no, potser els jugadors ens hi hauríem tornat".

Sobre el camp, la Bala de l'Estartit (sobrenom que li va donar el periodista empordanès Jesús Navarro) es dirigeix a la porteria rival amb més precisió que en altres etapes. És a un pas d'igualar els set gols que té com a millor registre. "Aquí he canviat la manera d'encarar els partits, de centrar-me dins el camp, de tenir una mica més de calma. Em noto més intel·ligent tàcticament. Sé posicionar-me millor, sé on pot caure la pilota, i a més aquí tinc bons companys que em donen més opcions de rematada". Xumetra va madurar al Barça abans d'imitar el salt del semiprofessionalisme a l'elit que va viure passant del filial del Figueres a entrenar-se amb el primer equip de l'Espanyol. La segona propulsió la va viure en un sol club, el Girona, a qui Xumi es mostra agraït. "Al final en vaig marxar perquè hi havia una situació de cert desgovern al club i vaig rebre l'oferta de l'Elx, però després han fet les coses bé. Quan hi ha un bon grup i un bon cos tècnic en pot sortir un bon any. Em sabria molt de greu si m'hi hagués d'enfrontar en un play-off ".

Objectiu immediat: pujar i dedicar-ho a l'avi, que va morir sobtadament fa uns mesos. I al juliol? Quan se li recorda que pot ser el segon empordanès al València, després de Pere Vilarrodà, somriu: "Són rumors, si bé és cert que acabo contracte al juny i que el meu agent, Joseba Díaz, hi està atent. Però sempre afalaga veure que et vinculen a equips com el València o el Llevant". El Llevant, de qui és seguidor confés Juan Anguix.

stats