L'ENTORN
Esports 16/05/2012

El possible retorn de Laporta

Laporta va insistir ahir que vol tornar a ser president del Barça. Ara mateix, però, és més un desig que no pas un projecte. A la directiva actual no pateixen, però seguiran ben atents a les seves passes.

T.p./n.a.
4 min
El possible retorn de Laporta

BARCELONA.No han passat gaires dies des de la notícia del comiat de Pep Guardiola i el barcelonisme ja ha vist com la fractura entre sandristes i laportistes torna a coure. Aquests últims dies Joan Laporta ha aprofitat diverses entrevistes dies per criticar la gestió de Sandro Rosell i deixar clar que medita seriosament presentar-se a les pròximes eleccions del club, les del 2016. "Si s'avancessin les eleccions pel motiu que fos, estaria llest per presentar-me", va afirmar l'expresident en una entrevista ahir a Catalunya Ràdio amb Manel Fuentes.

L'advocat també va definir l'elecció de Tito Vilanova com a nou tècnic del club com una "decisió de pànic per no haver fet més per evitar el comiat de Guardiola". "Guardiola estava destinat a ser un entrenador per a molts anys, i crec que no se li ha creat l'ambient idoni per seguir", va dir Laporta. En una altra entrevista amb Canal +, l'expresident ja havia deixat clar que creia que Sandro Rosell no havia fet prou per evitar que Guardiola marxés del Barça.

El club no es posicionarà oficialment sobre els atacs rebuts aquests últims dies per Laporta, tot i que a Rosell no li han agradat. Fonts pròximes a la directiva reconeixen que fins i tot els ha sorprès el retorn a l'escena barcelonista de Laporta, ja que creuen que un dels grans perjudicats pot ser precisament Tito Vilanova. La junta de Rosell sabia que tard o d'hora Laporta tornaria a parlar, però els ha sorprès que ho faci tan obertament i amb tanta duresa quan encara falten quatre anys per a les properes eleccions. I precisament quan el club acaba d'oferir una imatge d'estabilitat tan forta com la del dia del comiat de Guardiola al Camp Nou.

El portaveu del club, Toni Freixa, va parlar ahir en roda de premsa i quan li van preguntar sobre aquesta qüestió va deixar clar que "l'estil d'exercici de les responsabilitats de cadascú el tria un mateix". I va afegir: "Nosaltres tenim molt clar quin és el nostre i no volem entrar en cap conflicte. Posem els interessos del club davant de qualsevol altre. No entrarem en cap conflicte. Li hem de tenir respecte com a expresident del club. La nostra responsabilitat és exercir el seu mandat pensant en el club. En tot cas, seran els socis els que triïn l'estil. Cadascú té el seu, però no volem entrar en cap conflicte". Posteriorment, Freixa va afegir: "Com a expresident, i com qualsevol altre expresident, tothom exerceix les seves responsabilitats. El club és molt fort i està per sobre de qualsevol president, de qualsevol entrenador i de qualsevol jugador. Cap persona ens pot fer mal individualment".

Paraules, no fets

Si ara es convoquessin eleccions, però, Laporta no estaria preparat per presentar-se a la presidència. Laporta ha expressat el seu desig obertament, però no ha fet cap moviment per començar a formar un grup de cara a unes pròximes eleccions. De fet, les relacions amb molts dels que van ser directius durant el seu mandat no són fluides i hauria d'incorporar cares noves.

Segons fonts de l'entorn de Laporta, la seva idea seria tornar aspirar a la presidència del club un cop s'acabi el seu període com a membre del Parlament de Catalunya (2014) i com a regidor de l'Ajuntament de Barcelona (2015). Les eleccions al Barça, de fet, serien el 2016, de manera que el calendari s'ajusta. Des de la directiva actual no hi gaire preocupació, ja que saben que si el club fa bé la feina i el primer equip guanya, Laporta no tindrà els pròxims anys gaire espai per on atacar. Però Rosell ja fa mesos que medita amb els membres de la junta qui seria l'home ideal per liderar una candidatura continuista el 2016, ja que ell no té previst tornar-se a presentar.

Laporta, de la seva banda, té clars quins són els punts que vol criticat de l'actual president: el tracte a Johan Cruyff, el model de club, l'aposta per la Fundació Qatar com a patrocinador i la gestió del comiat de Guardiola. De totes maneres, Laporta no s'ha trobat personalment aquests últims dies amb l'entrenador de Santpedor, més enllà d'una trobada casual en una xerrada de Xavier Sala i Martín amb altres persones. I Guardiola té clar que ara li toca desaparèixer i descansar, allunyant-se del tot tant de Laporta com de Rosell, dues persones amb les quals manté una relació correcta. L'actual tècnic del Barça té clar que mai es deixarà instrumentalitzar per cap dels dos bàndols, especialment enemistats des que l'actual directiva, amb el suport de l'assemblea de socis, va presentar una acció de responsabilitat contra l'anterior junta.

A Rosell, doncs, no li preocupa que Laporta critiqui l'acord amb la Fundació Qatar o la gestió del club, ja que les enquestes li demostren que la major part dels socis donen suport a la seva gestió i ja han girat full sobre aquests afers.

Tot i les últimes declaracions, Laporta no té previst tornar a parlar sobre el seu possible retorn a l'actualitat blaugrana. Algunes de les entrevistes que ha ofert últimament les tenia pactades abans que Guardiola fes públic que se n'anava del club, i han estat una oportunitat perquè l'actual polític digués públicament el que fa temps que medita: tornar al Barça. I ho ha fet amb el seu estil, cridaner. De moment l'actual directiva respira tranquil·la: el seu full de ruta és seguir fent molta feina, parlar poc i aconseguir uns èxits que el 2016 siguin el gran valedor de qui sigui l'hereu de Rosell.

stats