03/11/2012

Un petit pas per a l'home

2 min

¿És notícia que un futbolista tingui un fill? Potser en general no ho és, però si el pare és el millor jugador del món, ¿hem de canviar de criteri? Més enllà de les bromes que es puguin fer sobre la divinitat de Messi i la transcendència que un déu tingui descendència, ¿aquest naixement té més recorregut? En cas que sigui notícia, ¿ho és d'esports o ha d'anar a la secció de xafarderies? ¿Quin espai hem de donar a un fet de la vida privada i tan habitual com que una persona sigui pare? ¿Que la persona sigui coneguda arreu del món i la seva vida interessi a milions de persones justifica que en parlem on sigui i l'estona que calgui?

Ahir Messi no es va entrenar i sabem per què, i, per tant, ho hem d'explicar. Si aquesta tarda juga i marca molt probablement celebrarà el gol d'una manera especial, és sensat pensar que el dedicarà a la seva dona i al seu fill, Thiago. Els periodistes ho haurem de comentar, haurem de posar en context la celebració i explicar als oients, als lectors i als espectadors les raons per les quals Messi fa el que fa.

Ara bé, més enllà d'aquestes explicacions enmig d'un partit de futbol, què té a veure amb l'esport que Messi tingui un fill? Quina relació amb l'actualitat esportiva té el lloc on ha parit la parella del millor del món o quant pesa la criatura o si s'assembla més a la mare o al pare o si té els ulls clavats a una besàvia que ja no hi és o si li han regalat uns peücs blaugranes o si ja s'intueix que serà esquerrà o qui ha portat a la clínica la seva primera pilota o quina cara ha fet el pare quan l'ha agafat per primera vegada o quan fa la cicatriu a la panxa de la mare?

Suposant que algú s'hagi de fer càrrec del naixement del fill de Messi, ¿no hauria de ser la secció de societat i concretament els responsables de les notícies del cor qui ho fessin? ¿O potser el naixement d'un fill pot tenir prou influència en l'estat d'ànim del futbolista i en conseqüència n'hem de parlar a la secció d'esports?

Naixements, separacions, divorcis, infidelitats, canvis de parella, embarassos, fills secrets... ¿La vida privada de l'esportista ha de formar part de l'àmbit d'acció del periodisme esportiu? Quan Ronaldinho sortia de nit (espai privat) i això afectava clarament el seu rendiment, ¿n'havíem de parlar? Si sabem que un comportament en la vida privada pot estar influint les prestacions d'un jugador, ¿l'hem de convertir en notícia?

Ni tinc totes les respostes ni pretenc tenir-les. Segurament hi deu haver arguments sòlids per defensar totes les posicions. En tot cas m'agradaria que no tractéssim el naixement de Thiago Messi de la mateixa manera que si l'home hagués arribat a la Lluna per primera vegada.

stats