MOTOR
Esports 17/06/2013

La persistència de Lorenzo, l'únic que pot amb les Honda

El mallorquí guanya però Pedrosa segueix líder del Mundial

Nuria García
4 min

MontmelóPer guanyar una cursa del Mundial de MotoGP, si no tens la millor moto has d'intentar donar el màxim i pilotar fregant la perfecció, sense cometre cap errada, filant prim a l'hora de gestionar els revolts, tractant els pneumàtics amb cura i evitant córrer més riscos dels necessaris. Jorge Lorenzo sap que, ara mateix, la seva Yamaha té molt a envejar a l'Honda de Dani Pedrosa i de Marc Márquez: el motor, l'electrònica... Però tot i això, cabut com és, el mallorquí no tira la tovallola. Ahir a Montmeló va fregar la perfecció. "Només he comès una petita errada", assegurava. Dissabte va tenir problemes amb l'embragatge durant els entrenaments oficials i va haver de canviar de moto a mitja sessió, però ahir, tot i les altes temperatures, tot li va anar rodat. Sortia tercer, però ben aviat va aconseguir situar-se primer. Una sortida genial -inesperada, segons ell- sumada als riscos que va prendre a l'entrada del primer revolt li va donar el primer lloc. En tot just uns metres, Lorenzo ja havia superat Dani Pedrosa i Cal Crutchlow, i tenia via lliure. Només havia de fixar-se en ell, concentrar-se a no cometre cap errada, intentar conservar els pneumàtics al màxim i minimitzar els problemes que causen les altes temperatures. "Sabia que el Dani no anava gaire còmode darrere meu. Però també veia que el tercer [Marc Márquez] estava a prop, per això no m'he relaxat. He mantingut la constància per rodar volta rere volta a un ritme semblant i això m'ha servit per ser una mica millor que ells", va reconèixer Lorenzo. En altres paraules, la seva persistència va ser l'únic que va poder amb les potents Honda, que van completar el podi.

Lorenzo pràcticament va passejar-se per Montmeló i va acabar celebrant el triomf amb els seus seguidors, que cada any omplen una de les tribunes del Circuit. Però realment, qui va donar emoció i espectacle a la cursa de MotoGP van ser els dos pilots d'Honda. Pedrosa, un cop més, va haver de defensar amb ungles i dents la segona posició davant del seu company, Marc Márquez. El de Cervera segueix aprenent en cada cursa, però tot i la inexperiència, té la gosadia necessària per intentar maniobres complicades que fan que els espectadors s'aixequin dels seients. Els dos catalans van fer diverses voltes plegats, però a falta de tan sols dos girs, Márquez va decidir atacar. Era conscient que no podia arribar a contactar amb Lorenzo, però volia intentar aconseguir el segon lloc. "Sabia que en aquell punt podia avançar-lo. He dubtat sobre com havia de frenar per gestionar el revolt. Al final, se m'ha bloquejat la roda durant un moment i això ha provocat el moviment davanter. Però he pogut salvar la caiguda. No l'he tocat, això segur", va relatar Márquez. Durant la maniobra, els integrants de l'equip Repsol Honda van contenir la respiració, però finalment tothom va poder respirar tranquil. "He pres la decisió més correcta pel bé de l'equip", va dir Márquez, ja que si no hagués pogut salvar la caiguda, hauria rodolat per terra sol, sense arrossegar el seu company. Pedrosa va dir que havia notat que Márquez estava molt enganxat a ell, però que encara no havia pogut veure les imatges, que només sabia el que els seus mecànics li havien explicat. Márquez, bromista com és, va intentar treure ferro a la qüestió i va dir a Pedrosa entre rialles: "M'avanço i ja et demano disculpes per quan vegis el vídeo!"

Lorenzo, però, sap que pot ser el gran beneficiat de la lluita interna a l'equip Honda. I ho sap per experiència, perquè ell va viure una situació semblant durant els primers temps a Yamaha amb Valentino Rossi. "Estic sol contra ells en la lluita pel Campionat del Món, però hi ha molta tensió en aquell box i possiblement aviat el Marc podria anar més de pressa que el Dani", va assegurar el mallorquí.

Celebració a casa dels Espargaró

El granollerí Aleix Espargaró s'ha habituat a ser el millor de les CRT. El català va aconseguir ahir classificar-se en la vuitena posició, repetint el seu millor resultat a la categoria reina del motociclisme. El gran dels Espargaró va haver de lluitar com tots els pilots amb la falta d'adherència per culpa de les altes temperatures, però tot i haver d'esforçar-se al màxim, va aconseguir creuar la línia de meta com la millor CRT. "Jo he estat el millor pilot CRT i el meu germà Pol ha guanyat, ha estat un cap de setmana rodó", explicava Aleix Espargaró. Els dos germans, que viuen a cinc minuts del Circuit, van acumular motius per estar contents. A la vuitena posició del gran s'hi va sumar el triomf del petit, que per fi es va tornar a retrobar amb la victòria a Moto2, cosa que necessitava urgentment per recuperar una confiança que dia a dia minvava.

Per aconseguir-ho, va haver de defensar la primera posició en una última volta espectacular i emocionant amb el seu company d'equip Tito Rabat. Un cop va veure la bandera de quadres, Pol Espargaró va poder respirar tranquil: ja tenia el seu primer triomf al circuit de casa. "He fet realitat un somni que tenia des de nen, guanyar en el circuit que tinc al costat de casa i fer aixecar dels seients els espargarins [els seus fans] i tota l'afició". Scott Redding, que va acabar quart, es manté líder del Mundial, però Espargaró ha aconseguit retallar un grapat de punts a la general.

Segon triomf seguit per a Salom

A Montmeló, Lluís Salom va pujar al capdamunt del podi per segon cop consecutiu. Salom, que va tornar a fer ús de l'estratègia que tan bons resultats li està donant aquesta temporada -esperar al darrere i atacar en els instants finals-, ja és el nou líder del Mundial de Moto3.

La cursa de la categoria petita, com és habitual, va ser emocionant i en grup fins al final. Álex Rins (2n), Maverick Viñales (3r) i Àlex Márquez (4t) van intentar pispar el triomf a un Salom que creix una mica més com a pilot en cada cita del Campionat del Món.

stats