Esports 10/02/2013

Els partits matinals, de tradició a fet anormal

T. P.
2 min
El Barça al camp del Rayo Vallecano el 1980 abans d'un partit de Lliga a les 12.

BarcelonaJordi Alba recordava que no fa tant ja havia jugat partits a les 12 amb el Nàstic. La major part de jugadors del Barça no disputen partits en aquesta franja horària d'ençà que jugaven al futbol base blaugrana. Sergio Busquets, Pedro, Tito Vilanova i alguns membres del cos tècnic no viuen un partit oficial a les 12 del migdia des d'un empat 0-0 al camp del Castillo canari, en el partit d'anada del play-off d'ascens de Tercera a Segona B. Va ser aquell play-off en què el filial de Pep Guardiola va pujar derrotant primer els canaris i després el Barbastre.

El primer equip del Barça, però, també ha jugat molts cops partits a les 12 del migdia, especialment com a visitant en estadis en què era tradició aquest horari, com el del Rayo Vallecano, amb partits en aquesta franja horària a la dècada dels anys 70 i 80. Al Camp Nou, en canvi, no hi ha la tradició de jugar partits a les 12 i l'últim partit de Lliga va ser el dia de Nadal del 1965 contra el Las Palmas (3-2). Abans havia jugat el filial, el Condal, que va golejar el Langro.

Durant molts anys va ser costum jugar partits el dia de Nadal al matí, un costum que s'ha perdut i que data de la dècada dels anys 20 amb els recordats amistosos que van ajudar a fer un salt qualitatiu a l'esport català, com els partits contra equips del centre d'Europa, com l'Sparta -el famós partit del dia de Nadal del 1921 va començar a les 11.15 h a l'Estadi Català de la Foixarda-; anglesos, o escandinaus, com el Boldklubben danès, que va jugar a les 12 del migdia a les Corts. L'últim partit oficial del Barça a les 12 és un Sevilla-Barça al Sánchez Pizjuán el 1985, un partit jugat en aquesta franja horària, ja que era Setmana Santa i a la tarda la capital andalusa prioritzava els toros.

Només l'arribada del mercat asiàtic ha fet tornar un horari que es considerava destinat a categories inferiors, futbol base i algun club romàntic com el Rayo. Avui, com aquell 1921, milers de famílies es llevaran al matí per anar cap a l'estadi per veure un partit del seu Barça.

stats