LLIGA DE CAMPIONS
Esports 23/11/2011

Un partit amb molts fronts oberts a Milà

Toni Padilla / Albert Solé
4 min
FOCUS D'ATENCIÓ 
 Zlatan Ibrahimovic, a la imatge durant l'entrenament d'ahir a Milanello, s'enfronta per primer cop a Guardiola des que va deixar el Barça.

"Si és necessari, li donarem un vàlium a Ibra", bromejava ahir l'entrenador del Milan, Massimiliano Allegri, quan li preguntaven pel retrobament entre Zlatan Ibrahimovic i Josep Guardiola. El cara a cara entre l'impetuós davanter suec i el tècnic de Santpedor és un dels nombrosos fronts oberts que tindrà el partit d'aquesta nit en un dels temples del futbol mundial, San Siro (20.45 h). L'únic estadi on juguen dos equips que han guanyat la Lliga de Campions, dos clubs que, a més, han guanyat la copa orelluda en els últims cinc anys: el Milan el 2007 i l'Inter el 2010.

Cinc anys, però, en què ningú ha guanyat tant com un Barça temut i respectat a la capital de la Llombardia. Als antípodes de Guardiola, Allegri ha admès molts cops que prefereix prioritzar els resultats al joc estètic, i ahir no va amagar que demanarà als seus defensar a consciència i recuperar la pilota per fer mal a la contra. "Si intentem jugar de tu a tu, estem morts", deia Allegri, que en el seu primer any com a tècnic rossonero va guanyar la lliga la temporada passada. En canvi, el discurs del de Santpedor, diferent al del tècnic milanista, no canvia en funció del rival: "No podem sortir a jugar al 70%, nosaltres no sortim mai a empatar, sinó a guanyar. El que farem aquest dimecres serà el mateix que farem a vuitens o a quarts de final perquè jugarem contra un gran equip".

Amb el 2-2 de l'anada convertit en una ferida que fa mal -pel gol en el temps afegit de Thiago Silva-, el Barça sap que si guanya avui serà matemàticament primer de grup, i convertirà així l'últim partit, contra el BATE, en un tràmit per fer jugar jugadors del filial. L'empat, en canvi, deixaria el Barça amb tot de cara per ser primer de grup, però caldria derrotar els bielorussos d'aquí 15 dies al Camp Nou (6 de desembre). Si es perd, però, seria el Milan qui podria certificar la primera posició guanyant en l'última jornada el Viktoria a Praga, i seria una derrota que complicaria una mica els plans de Guardiola, que prefereix guanyar avui per ser primer, tenir el partit de tornada dels vuitens de final amb l'alè de l'afició catalana de suport i poder descansar una mica més en l'última jornada.

A tot plegat cal sumar-hi l'interès que sempre desperta un Milan-Barça, un duel que últimament s'ha vist diversos cops i que mai deixa indiferent. El diavolo rossonero ha vist com en cinc anys passa de ser un adversari temut a buscar una nova identitat, apuntalant-se en la capacitat individual de fitxatges ofensius amb molt de talent, i també molt d'ego: Ibrahimovic, Robinho, Pato o un Cassano que és baixa pels problemes cardíacs que va patir.

Guardiola no ha guanyat a Milà

La presència d'Ibra sobre la gespa sembla segura, així que un dels pocs jugadors que ha jugat als tres grans d'Itàlia (Inter, Juve i Milan) estarà preparat per atreure les càmeres tant quan toqui saludar un Guardiola a qui ha criticat mil cops com quan es vegi les cares amb una defensa en què Piqué té totes les opcions per ser la seva parella de ball.

Allegri ja ha admès que el suec juga i que només li cal escollir Pato, que torna d'una lesió, o Robinho com a company d'atac. Al mig del camp encara és dubte el veterà Seedorf, un migcampista incombustible que ahir es va desfer en elogis a l'hora de parlar del Barça, i que va demanar que Ibra i Guardiola es fessin una bona encaixada de mans davant de tothom per tancar les ferides. Seedorf serà qui aportarà talent a un mig del camp italià marcat pel múscul i la verticalitat, amb homes com Boateng i Aquilani. Tot el contrari que un Barça que vol donar una lliçó en un estadi on ja ha jugat dos cops amb Guardiola com a tècnic, però on no ha guanyat. Ara fa dues temporades, quan Ibrahimovic era blaugrana, la sort va aparellar el Barça i l'Inter dos cops, amb empat sense gols a la fase de grups i derrota per 3-1 en l'anada de les semifinals, que guanyaria l'equip entrenat llavors per Mourinho. Zlatan Ibrahimovic va jugar aquells dos partits.

"Si em trobo Ibra, el saludaré"

La relació entre Ibra i Guardiola, de fet, va canviar entre aquests dos duels a San Siro. Quan es va jugar la fase de grups tot anava bé. Durant les semifinals, Ibra ja havia estat suplent i ja s'havia encarat amb Guardiola al vestuari en no acceptar que aquest donés prioritat a la posició de fals 9 de Messi. Guardiola, que sempre ha defensat que no té queixes d'Ibra com a professional però que com a persona la qüestió és diferent, no va voler generar més polèmica ahir en roda de premsa, i responent al repte que havia llançat Seedorf unes hores abans, va dir: "En aquestes coses la naturalitat és el millor que es pot fer. Si me'l trobo el saludaré, esclar que sí". I va afegir, davant la insistències dels periodistes: "Jo no tinc cap problema amb el senyor Ibra, el que no farem és una roda de premsa perquè ens feu fotos, però si ens trobem ens saludarem com a esportistes que som".

Per al transcendental partit a San Siro d'aquesta nit, Guardiola té la important baixa d'Andrés Iniesta, que ni tan sols a fet el viatge a Itàlia -per una contusió a la cuixa-, la d'Adriano, amb una trencament al bíceps femoral que es va fer en un entrenament amb la selecció brasilera, i el sancionat Dani Alves. A més, Pedro fa poc que ha rebut l'alta mèdica. Amb aquest panorama, i tret d'alguna sorpresa, l'onze titular del Barça d'aquesta nit surt pràcticament sol -comptant, jugarà amb un 4-3-3-, amb Puyol tornant al lateral dret per cobrir la baixa d'Alves i Mascherano fent parella amb Piqué al central. Al mig del camp, Cesc entraria per fer d'Iniesta a l'interior esquerre i, al davant, Alexis jugaria en el lloc de Pedro a l'extrem dret. Guardiola s'ha endut 21 jugadors fins a Milà, i n'haurà de descartar tres. Un serà amb seguretat el porter del filial, Oier, i els altres dos poden ser Cuenca, Dos Santos o Bartra.

stats