COPA DEL REI: L'HOSPITALET-BARÇA
Esports 08/11/2011

Un partit de Copa amb la millor gespa artificial del món

La gespa artificial està cada cop més generalitzada i passarà la prova de foc el 2018 al Mundial de Rússia, on es jugaran molts partits així. Demà el Barça jugarà a l'Hospitalet en una gespa d'última generació.

Albert Solé
3 min
El camp de l'Hospi-Barça té gespa artificial d'última generació, millor que la gespa de la Ciutat Esportiva del Barça.

Barcelona.La FIFA és conscient dels prejudicis que encara té la gespa artificial, i per això l'anomena "gespa de futbol". La paraula artificial encara fa massa por. Demà el Barça jugarà a l'estadi de la Feixa Llarga de l'Hospitalet sobre "gespa de futbol", i Pep Guardiola ja va dir el dia del sorteig que acceptaven anar-hi a jugar sense problemes -el Deportivo el 2001 i l'Athletic Club el 2005 s'hi van negar-, perquè podria ser que aquest any els toqués jugar contra el CSKA de Moscou a la Lliga de Campions, i els russos estan jugant circumstancialment a l'estadi Luzhniki -la casa de l'Spartak-, que és de gespa artificial. De fet, la gespa de la Feixa Llarga i la del Luzhniki són la mateixa, d'última generació i instal·lada per la mateixa empresa, Poligras.

El 2018, de fet, el Mundial de futbol es disputarà en terres russes i posarà a prova la FIFA, que des del 2001 accepta la "gespa de futbol", que fins fa poc estava implícitament prohibida per a les grans competicions. S'han fet proves i estudis en campionats mundials de categories inferiors i s'ha demostrat que no hi ha diferències negatives en contra de la "gespa de futbol".

Des que la FIFA el 2001 va incloure la "gespa de futbol" dins del reglament, només aquest organisme pot donar el segell de qualitat i homologar els estadis. Per començar, només hi ha tres empreses al món autoritzades per instal·lar gespa on es puguin jugar partits oficials, que disposen del segell FIFA, i la que ha posat la gespa al camp de l'Hospi n'és una. I a partir d'aquí, el camp pot tenir una estrella o dues, en funció del nivell de manteniment que s'hi faci.

Les mateixes lesions

Avui en dia la "gespa de futbol" d'última generació que recomana la FIFA -amb reforç de cautxú verd més dur- té una qualitat molt elevada i és la més semblant a la gespa natural que s'ha fabricat mai. A més, segons els estudis no provoca més lesions que la gespa natural, tot i els mites que encara existeixen.

El que provoca més lesions en realitat és el canvi de superfície constant i, com a conseqüència, que els jugadors no escullin el calçat adequat per a cada una -tacs rodons i de goma per a la gespa artificial i allargats o d'alumini per a la gespa natural-. Per als fisioterapeutes, la situació ideal seria que tothom jugués sempre amb gespa artificial, que no canvia mai -la natural s'altera amb facilitat per la meteorologia-, perquè seria molt més fàcil diagnosticar i prevenir moltes de les lesions habituals en el futbol.

El futbol amateur n'està ple

En el futbol amateur es podria dir que el problema és la gespa natural. Els clubs modestos necessiten rendibilitzar els seus camps i el manteniment de la gespa natural costa entre 40.000 i 60.000 euros l'any. A més, només es pot utilitzar com a molt 36 hores a la setmana, mentre que un camp de gespa artificial costa a l'any 2.500 euros i se'n pot fer ús quasi 100 hores setmanals.

L'estadi on es jugarà l'Hospi-Barça té una estrella de categoria FIFA -tot i que sense la homologació oficial perquè no la necessita-, però demà en tindrà dues, la màxima. "L'Ajuntament de l'Hospitalet -propietari de l'estadi- ens ha demanat un reforç en el manteniment perquè el Barça es trobi el millor escenari possible", explica el director comercial de Poligras, Ignasi Senabre. A diferència del que fan molts equips inferiors al Barça, que és empitjorar voluntàriament el terreny de joc, l'Hospi farà tot el contrari. Des de fa molts dies Poligras està treballant perquè la Feixa Llarga estigui al nivell d'un camp dos estrelles de la FIFA.

Curiosament, la gespa artificial dels camps instal·lats a la Ciutat Esportiva del Barça no es d'última generació, ja que els van construir el 2002 i ja han quedat "antiquats". El Barça, però, paga a Poligras un manteniment exclusiu VIP -dos operaris vuit hores setmanals- perquè aquella gespa artificial estigui al màxim nivell, però tot i això, no supera la categoria d'una estrella FIFA.

stats