FUTBOL
Esports 26/11/2015

El calvari de la Laxmi per jugar a futbol

Els nous requisits de la FIFA impedeixen tenir fitxa a una nena adoptada

Nuria García
3 min
El calvari de la Laxmi  Per jugar a futbol

BarcelonaLaxmi Miquel és una noia nascuda al Nepal ara fa 13 anys. Li apassiona el futbol i aquest any, després d’haver-lo practicat uns quants anys a nivell escolar, va demanar als seus pares fer el salt a un club. Així, el Sabadell femení de futbol sala va ser l’entitat triada.

El que no imaginaven ni la Laxmi ni els seus pares ni els responsables del club són els entrebancs que han hagut de superar perquè es pugui vestir de curt. I és que, arran de la sanció de la FIFA al Barça per l’incompliment del reglament sobre l’estatut de transferència de jugadors menors d’edat en nou ocasions, l’organisme internacional ha endurit els requisits. Així, de retruc, una normativa pensada per lluitar contra les màfies que trafiquen amb nens futbolistes ha afectat centenars de famílies, que han vist com dia rere dia tot eren traves per aconseguir la llicència perquè els seus fills poguessin jugar a futbol. La Federació Espanyola de Futbol va publicar a la seva web una circular on explicava el canvi de normativa i hi afegia 34 modalitats diferents, en funció de la situació del menor nascut a l’estranger. S’arribava a incloure un llistat de fins a 22 documents que el nen o nena havia de presentar per poder obtenir la llicència: des de la partida de naixement, el contracte dels pares o un document explicant els mitjans econòmics de què disposa la família per viure, fins a una declaració del menor explicant les seves motivacions per inscriure’s en aquell club.

Jordi Miquel i Marta Roca, els pares adoptius de la Laxmi -des del 2003-, van haver de perdre moltes hores remenant papers des de després de les vacances d’estiu. Igual que el seu entrenador, Xavi Muñoz. "Els requeriments van ser diferents als de la resta de companyes d’equip nascudes aquí. I cada vegada que presentàvem documents, ens deien que encara faltava alguna cosa més. No teníem ni idea que un tema de la FIFA pogués afectar la nostra filla", expliquen els pares de la Laxmi, que repassen de memòria tots els papers que han hagut de presentar: el certificat d’empadronament, el DNI, la revisió mèdica, la targeta sanitària, la foto i dues declaracions: una en què la noia expressava el seu desig de jugar a futbol i deia que no havia jugat en cap equip de la FIFA, i una altra dels pares, en què havien d’explicar com van conèixer la Laxmi i afirmar que era filla seva "a tots els efectes legals". "Quan faltaven 15 dies perquè comencés la lliga, després d’haver enviat molts papers, va arribar la sorpresa: ens van dir que havíem de repetir tota la documentació en castellà. Era tornar a començar", recorda Jordi Miquel. "La setmana del 17 d’octubre, quan ja començava la competició, ens van demanar més documents", explica l’entrenador, que afegeix: "La Laxmi només em deia, després dels entrenaments: «Xavi, no podré jugar, oi, dissabte?» Era complicat". Aquella setmana, el rival es va retirar i el Sabadell no va jugar. I a la següent, la Laxmi va aconseguir que li donessin una llicència provisional.

Tot es va desencallar perquè la Federació Espanyola, el 26 d’octubre, va publicar una nova circular que simplificava els tràmits. Però a més, el Consell Català de l’Esport va enviar una resolució que obligava la Federació Catalana de Futbol (FCF) a inscriure qualsevol jugador que complís amb la normativa en matèria d’estrangeria i que tingués un veïnatge administratiu a Catalunya acreditat com a mínim de dos anys. Oriol Camacho, responsable del departament jurídic de la FCF, comenta que a l’estiu hi havia "990 expedients afectats per aquesta normativa" i que, gràcies a aquest canvi, "se’n van autoritzar 500".

Així, doncs, la Laxmi va poder debutar el dissabte 31 d’octubre contra l’AE Babar. "Van perdre, però la Laxmi estava molt contenta de poder jugar amb les seves companyes", recorden els seus pares. Ara, després de més entrenaments i d’haver jugat algun partit més, la Laxmi ja ha aconseguit marcar tres gols. "No juga gens cohibida, malgrat jugar amb companyes bastant més grans que ella", afegeixen. Després de dos mesos de paperassa, la Laxmi té una llarga carrera al davant.

stats