PILOTA D'OR
Esports 09/01/2012

Un noi de La Masia regnarà al món

D.r. Jover / T. Padilla
2 min
EL SOMNI DE VEURE UN CATALÀ GUANYANT LA PILOTA D'OR
 Xavi Hernández durant la roda de premsa prèvia a la gala de la Pilota d'Or d'ara fa un any al Kongresshau de Zuric.  Avui el migcampista vallesà repeteix presència a la ciutat suïssa, ja que aspira a ser el primer català  que guanya aquest premi en més de mig segle de la Pilota d'Or.

Si ara fa un any l'elecció de Lionel Messi com a millor jugador de l'any 2010 va sorprendre molta gent perquè els altres finalistes (Xavi i Iniesta) havien guanyat el Mundial, un any més tard l'argentí és el clar favorit per guanyar la tercera Pilota d'Or consecutiva de la seva carrera. Amb 53 gols al sarró i un munt de títols (tots amb el Barça excepte la Copa del Rei), Messi és la icona global d'aquest esport i la cerimònia d'avui al Kongresshaus de Zuric (a les 7 de la tarda) l'hauria de coronar com a rei per tercera vegada consecutiva, un honor que abans només han tingut Platini, Cruyff i Van Basten.

De fet, Cristiano Ronaldo, un dels tres finalistes, ni tan sols farà acte de presència a la gala, en part perquè el Madrid juga demà a Màlaga i els madridistes ja hi passen la nit i en part perquè sap que no hi té res a fer. El mateix José Mourinho tampoc serà a la ciutat suïssa, ja que Josep Guardiola sembla destinat a guanyar el premi al millor tècnic de l'any per davant de Ferguson i el portuguès. L'any passat, de fet, Mourinho creia que no guanyaria i tampoc va volar inicialment a Zuric, cosa que va obligar els membres de la FIFA a trucar-li per demanar-li que agafés un vol ràpidament, ja que havia guanyat. Iker Casillas, Sergio Ramos i Xabi Alonso, candidats a formar part de l'onze ideal del 2011, tampoc faran acte de presència en una gala que tindrà els colors del Barça.

Xavi Hernández, que repeteix presència entre els finalistes, aspira a ser el primer jugador català que guanya la Pilota d'Or, tot i que sobre el paper tenia més opcions ara fa un any que no pas avui. El terrassenc sí que serà a Zuric al costat del seu amic Messi, dos jugadors que de ben segur que formaran part d'aquest onze ideal de l'any, que sortirà dels vots dels 50.000 futbolistes afiliats al sindicat internacional de jugadors, FIFPro. Víctor Valdés, Piqué, Puyol, Sergio Busquets, Cesc, Iniesta, Xavi i David Villa també aspiren a ser dins d'aquest onze, tot i que sobre el paper l'asturià no volarà a Zuric per culpa de la seva lesió.

En la cerimònia també s'entregarà el premi Puskás al millor gol de l'any, una categoria en la qual competeix el mateix Messi gràcies al seu gol contra l'Arsenal. Els altres finalistes són Neymar (un gol amb el Santos contra el Flamengo) i Wayne Rooney (una xilena amb el United contra el City). En categoria femenina, la brasilera Marta, guanyadora de les últimes cinc edicions, la japonesa Homare Sawa i la nord-americana Abby Wambach aspiren a convertir-se en la millor jugadora de l'any en categoria femenina.

Els periodistes (33%), els capitans de seleccions nacionals (33%) i els seleccionadors nacionals (33%) són els que decidiran el vencedor en cada categoria. Si aquests vots decideixen que guanya Messi o Xavi, per cert, el Barça ja serà el club que haurà vist com més jugadors a sou seu guanyen una Pilota d'Or, que des de la temporada passada s'organitza a mitges entre la FIFA i la revista France Football.

stats