LLIGA DE CAMPIONS
Esports 03/04/2012

Una nit europea tal com Déu mana

Albert Solé
3 min
CONJURACIÓ BLAUGRANA 
 Guardiola mentalitza els seus jugadors de la importància  del partit contra el Milan abans de l'entrenament d'ahir al Camp Nou.

Cinc semifinals de Champions seguides estan a l'abast de molt pocs equips a Europa, i el Barça ho pot aconseguir aquesta nit si venç al Milan al Camp Nou en la tornada dels quarts de final de la Lliga de Campions. Perquè un equip marqui una època i es converteixi en una llegenda, primer cal que guanyi títols -el Barça ha aixecat tres cops la Copa d'Europa els últims sis anys-, però sobretot cal que estigui sempre en condicions de guanyar-los, cosa que està aconseguint el Barça últimament. El futbol del Barça, que està meravellant mig món, forma part de la construcció d'un equip que ja ha passat a la història i que ara només està fent més gran el seu llegat. Però com diu sempre Pep Guardiola: "Si no guanyéssim, tot això no serviria de res".

Aquesta nit el Camp Nou s'omplirà com en les millors nits perquè el partit té una importància cabdal, perquè el rival és el Milan, un dels grans d'Europa, i perquè el resultat de l'anada, 0-0, va deixar l'eliminatòria oberta perquè es resolgués a l'estadi blaugrana. Aquest cop no cal una remuntada èpica com el dia de l'Inter fa dos anys: el Barça simplement necessita guanyar, i aquesta temporada el Camp Nou encara no coneix la derrota en cap competició. Només ha cedit dos empats, el 0-0 amb el Sevilla a la Lliga i el 2-2 amb el Milan a la fase de grups de la Champions -un resultat que, si es repetís, classificaria els rossoneri .

El 15è Barça-Milan a Europa

El rival amb què el Barça s'ha enfrontat més vegades en competició europea és el Milan. El duel d'avui serà el 15è entre aquests dos equips, una xifra que supera els 13 enfrontaments amb el Chelsea i els 11 contra el Manchester United -amb l'Inter han jugat 10 cops, i amb la Juve i el Liverpool, 8-. Un duel entre blaugranes i rossoneri ja és un clàssic europeu, que va començar l'any 1959 en la primera eliminatòria de la Copa d'Europa. El següent duel va tardar 30 anys a arribar, el 1989, en la final de la Supercopa d'Europa, a doble partit. La recordada final d'Atenes del 1994 va ser el cinquè enfrontament. Des de llavors s'han trobat sis cops més en fases de grups de la Champions -2000/01, 2004/05 i 2011/12-, a les semifinals prèvies a la final de París del 2006 i als quarts de final actuals. El balanç és equilibradíssim: cinc victòries per al Barça, quatre per al Milan i cinc empats.

Per al partit d'aquesta nit Pep Guardiola pot comptar amb bona part de la plantilla, tret dels tres lesionats de llarga durada -Afellay és a punt de tornar i aviat ho farà Villa- i Abidal. La resta han entrat tots a la convocatòria, inclòs Xavi Hernández, que ahir no es va entrenar per les molèsties al soli que el tornen afectar. Si finalment Xavi és baixa, Cesc, Keita o Thiago podrien ocupar el seu lloc. La resta de l'equip serà el de les grans ocasions.

Sense Van Bommel ni Thiago

El tècnic del Milan, Massimiliano Allegri, ha viatjat a Barcelona -amb tres hores de retard respecte a l'horari previst- amb 23 homes, dels quals n'haurà de deixar cinc a la grada, entre els quals hi havia el brasiler Alexandre Pato, recuperat per sorpresa per a aquest partit. Sense Thiago Silva, que continua lesionat, ni Mark van Bommel, que a l'anada estava sancionat i ara està lesionat, Allegri segurament farà jugar el mateix equip que va aconseguir el 0-0 a San Siro, que va ser interpretat com un resultat boníssim a Itàlia. L'única excepció serà el lateral dret, on jugarà Abate, ja recuperat de les molèsties que el van fer ser baixa a l'anada, quan va ser substituït per Bonera, un central reciclat a lateral. Nesta seguirà fent de Thiago Silva i Ambrosini de Van Bommel, mentre que al davant la incògnita és si, per acompanyar els fixos Boateng i Ibrahimovic, Allegri mantindrà Robinho o s'arriscarà amb Pato d'entrada.

El malefici de Messi

Cada cop que a Messi li posen un repte, l'argentí el supera, i ahir un periodista italià va recordar a Guardiola una estadística significativa -o simplement curiosa- de Messi: després de set partits jugats contra equips italians, l'argentí només ha marcat un gol, i de penal. La resposta del tècnic del Barça va ser clara: "Vigileu si dieu que Messi no marca perquè potser ho farà..." Un jove Messi es va estrenar amb els italians a la fase de grups del 2005 contra l'Udinese. Dels quatre duels amb l'Inter del curs 2009/10 Messi en va jugar tres i tampoc va veure porta. I en els tres contra el Milan d'aquesta temporada, només va marcar de penal en el 2-3 de San Siro a la fase de grups.

stats